КО СИ ТИ ДА ПОКЛАЊАШ СРПСКУ ЗЕМЉУ: Нека ЕУ нађе другог премијера ако хоће целе Газиводе, ја нудим 50 одсто!

????????????????????

БЕОГРАД – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће вечерас са комесаром за проширење ЕУ Јоханесом Ханом разговарати о томе шта је конкретно разлог за неотварање поглавља у преговорима Србије и ЕУ, поручивши да то сигурно није због Бриселског споразума, за који тврди да је наша страна све имплементирала.

Он је новинарима у паузи конференције Савета страних инвеститора „Ријалити чек“ рекао да још није формирана Заједница српских општина, на чијем формирању он инсистира од почетка.

Наводећи да ће вечерас с Ханом разговарати о томе шта је Србија до сада урадила, премијер је приметио да је све питање дијалога са Приштином, те поручио: „Немојте да нам кажете да поглавља нису отворена због Бриселског споразума, шта је то што Србија из тог споразума није испунила“.
„Кажите лепо да је проблем у нечем другом, што нећеш да даш 100 одсто Газивода, ја нећу да дам. Нека кажу да због тога нема отварања“, поручио је премијер.

Вучић је рекао и да је Београд нудио 50-50 одсто однос власништва, али да Приштина то није прихватила, додајући да је из Бриселског споразума остало шест од 15 тачака и поновио да се оне тичу ЗСО.
„Урадили смо и оно што је најтеже за Србију, а то је план о правосуђу и то смо потписали“, поручио је Вучић.

Вучић је изјавио да очекује отварање поглавља у преговорима са ЕУ најкасније у септембру, да ће се борити да то буде у јуну, али да, наравно, то не може да гарантује.
„Ви знате да сам ја песимистичан човек и очекујем да то буде најкасније у септембру, надам се у јуну, а можда не буде ни тад“, рекао је Вучић.

Он је рекао да можда званичници ЕУ кажу „не“ отварању поглавља због Газивода, али онда „морају да нађу новог премијера“.
„Ако некоме хоће да узму сто одсто Газиводе, нека нађу другог премијера, ја то нећу да потпишем“, рекао је Вучић.

Упитан да ли је очекивао раније отварање преговора о поглављима, Вучић је одговорио потврдно, али и навео да је очекивао бољи однос према Србији јер је у целом региону предузела најтеже економске мере, а са друге стране била и стуб политичке стабилности региона.
„Нисам сигуран да је Србија добила поштовање које сматрам да заслужује, али то не мења мој однос, јер сматрам да је пут у ЕУ једини озбиљан пут и стратешки пут за нашу земљу“, рекао је Вучић.

Остављамо Јанковића да ради и понаша се како хоће

Поводом сукоба Заштитника грађана Саше Јанковића и министра одбране Братислава Гашића, Вучић је констатовао да је „Јанковић изгледа у сукобу са свима“, али и додао да ће га они оставити да ради и понаша се како хоће. „Изгледа да је омбудсман Јанковић у сукобу са свима. Нисам погрешио, изгледа да је у сукобу са свима, али што се мене тиче, ми га остављамо да ради и да се понаша како год хоће, јер ја стварно мислим да сваког дана што више активности има да све више и све боље говори о себи“, рекао је Вучић.

Премијер је додао и да тај случај више неће да коментарише, а на питање шта се јуче десило између Гашића и Јанковића, рекао је „ништа“. „Знам шта се десило, ништа се није десило. Овај њему рекао „ево ти Гојковић, овај њему каже нашао си папире, овај трећи виче ниси нашао папире и сад од мене тражите да то објашњавам“, рекао је премијер.

Упитан хоће ли неко сносити последице због тога и да ли такав однос треба да имају институције у Србији, Вучић је кратко прокоментарисао: „Ја кажем да није то однос институција у Србији, али то говори, чини ми се, не само о једној страни, нажалост“.

Србија ове године излази из рецесије

Вучић уверен је да ће Србија у овој години изаћи из рецесије, а да ће у 2016. бити једна од најуспешнијих земаља у региону.

Он је рекао да би, ако не рачунамо камате које смо морали да плаћамо у претходном периоду, Србија после дуго година могла имати суфицит у буџету.
„Ако избацимо плаћање камата у прва четири месеца буџет је у суфициту 32,4 милијарде динара“, рекао је Вучић.

Он је подсетио и да су процене кретања бруто домаћег производа прво биле минус један, те минус 0,5, а он је уверен да ће БДП на крају године бити бар нула.
„Нећемо бити у рецесији, уверен сам да ћемо из ње изаћи већ 2015. године, а да ће у 2016. години Србија бити једна од најуспешнијих земаља у региону“, навео је Вучић.

Премијер је нагласио да ће Влада Србије наставити да спроводи програм са ММФ-ом јер је то добро за нашу земљу.

Држава ће покушати да спасе 16 највећих фирми

Вучић је изјавио да ће држава покушати да спасе 16 највећих фирми које запошљавају највише људи, и да очекује да ћемо од ММФ-а добити годину дана да то урадимо.
„Покушаћемо да их спасемо и раније, али ћемо ипак дати рок себи од годину дана“, навео је Вучић након конференције.

Неке од тих фирми су, како је навео, из хемијског комплекса, затим „Петолетка“ за коју су заинтересовани Немци и Италијани, па ФАП, Симпо…
„Примера ради, мучимо се да решимо Симпо, конвертовали смо дуг у имовину државе и још покушавамо да спасемо ту фирму“, рекао је премијер, поручивши да питање зашто се у последњих 20 година није радило на томе треба поставити неком другом.

Танјуг