Томислав Николић: За промену Устава ће бити тешко обезбедити довољну подршку грађана на референдуму

toma diploma izdajnik

Београд — Председник Србије Томислав Николић изјавио за недељник „Време“ је да ће за промену Устава Србије бити тешко обезбедити довољан одзив грађана на референдуму.

„Кад смо донели Устав, уз консензус свих странака, уз заједнички рад Коштунице, Тадића и мене, уз подршку патријарха Павла кога смо замолили да изађе када смо видели да је одзив око 50 одсто, ми смо имали 52 или 53 одсто грађана за промену Устава. Кад је тако мали одзив био онда, шта мислите како ће тек бити мали за промену овог Устава“, рекао је Николић.

 

Устава мења Скупштина двотрећинском већином и потом расписује референдум на којем, да би измене биле усвојене, за то мора да гласа 50 одсто уписаних бирача плус један.

„А како су то нека питања о којима се народ баш превише не изјашњава, како ћемо да обезбедимо довољну излазност? Мора да се агитује јако дуго, да би се ушло у референдум. Власт која улази у референдум са договором ‘Да’, или добија одговор ‘Да’ или пада. Ако вам народ не да подршку, шта ћете ви на власти?“, питао је Николић.

Говорећи о Влади, Николић је рекао да се не меша у избор министара, и да у политици „не може увек све по својој жељи и укусу, или по ономе што знате о људима“.

„Председник Владе не сме да дозволи да му се Влада обрука, и зато мора да ускочи да нешто решава уместо министара. Нема успешне владе, ако постоје универзални министри који могу да скачу из ресора у ресор. Али, кад сам видео који су људи у Влади, тачно сам знао да ће Александар (Вучић) да продужава своје радно време“, рекао је Николић.

За председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља, председник Србије је рекао да је „познавао једног другог Војислава Шешеља“ и оценио да је његова улога у политичком животу Србије сада занемарљива.

По Николићевим речима, Хрватска нема права да односе са Србијом гради на основу односа Војислава Шешеља према Хрватској.

„То је цинично. Ако Српска напредна странка осваја преко 50 одсто гласова, онда треба пратити и читати изјаве оних који воде СНС, а не оних који се боре за цензус. Ако би СНС и Александар Вучић, или председник Србије, говорили оно што прича Шешељ, то би био знак да Србија не жели да живи у миру са Хрватском. Али, ми то не говоримо, ми то чак и не мислимо. Лако је наћи изговор ако са неким хоћеш да се посвађаш или нећеш да се помириш“, рекао је Николић.

Он је казао да је Србија „пружила руку“ Хрватској, а „ништа лакше него ту руку прихватити“.

Упитан зашто је пристао на интервју за „Време“, обележено као „Мишковићеве новине“, Николић је рекао да он утицај Мирослава Мишковића више препознаје у неким другим новинама.

„Али, ако ви по његовом налогу, газите председника Владе, а неке друге новине мене, онда Мишковић баш држи доста медија у Србији. Ја нисам дошао да вам дајем интервју зато што вас је Александар Вучић оптужио да сте Мишковићеве новине. А и да јесте, па шта? И о мени се писало да сам Мишковићев човек“, рекао је Николић.

(Танјуг)