БРУКА БРУКУ СТИЖЕ: За Србију у Данској нико неће смети да навија?!

Када су у једном српском спортском друштву из Немачке пожелели да набаве улазнице за фудбалски меч Данска – Србија, који треба да се одигра у оквиру квалификација за Европско првенство, добили су одговор после ког су се јавили редакцији Блица констатујући да се осећају „као народ треће класе“.

srpski navijaci jutjub БРУКА БРУКУ СТИЖЕ: За Србију у Данској нико неће смети да навија?!

Фудбалски клуб Никола Тесла функционише у Хамбургу, одакле су чланови управе, играчи и љубитељи клуба, њих укупно 50, пожелели да 13. јуна оду у Копенхаген на поменути меч Данаца и Срба у борби за ЕУРО 2016. Није их занимало што наши „орлови“ деле последње место са Јерменима, са само једним освојеним бодом (Португалци имају девет, а Данска и Албанија по седам, с тим што само две првопласиране екипе иду директно на шампионат Европе, а трећепласиране у бараж). Просто су хтели да бодре фудбалску репрезентацију Србије.

Међутим, када су контактирали нашу кућу фудбала, како каже Веско Макочевић из ФК Никола Тесла, речено им је да „карата (код њих) нема у продаји“. Зато су покушали да улазнице купе преко данског савеза.

Од Данаца су добили следећи одговор:

„Поштовани,

Што се тиче вашег захтева да купите карте за утакмицу сениорских репрезентација Данске и Србије, и то у сектору где ће бити српски навијачи, са жаљењем вас обавештавамо да српским навијачима уопште није могуће да купе карте.

У квалификационом мечевима под окриљем УЕФА установљена је процедура (углавном из безбедносних разлога) да улазнице за навијаче иду искључиво преко фудбалских савеза којима ти навијачи припадају.

Већ дуго времена, дански Савез је у преговорима са колегама из српског Фудбалског савеза не би ли обезбедио да ФСС, што се тиче ове утакмице у Данској, пристане на „уобичајену“ процедуру када се ради о картама.

Међутим, по први пут у нашој историји нисмо успели да добијемо подршку гостујућег Савеза да прихвати одговорност за сопствене навијаче.

Због тога смо се консултовали са европском кућом фудбала, па нас је УЕФА обавестила да Фудбалски савез Србије не жели да преузме одговорност за понашање својих навијача, па би потенцијалне критичне ситуације са њима потпале под одговнорст Фудбалског савеза Данске. И дисциплински посматрано, и финансијски.

Због тога дански Савез неће понудити посебан сектор српским навијачима, а због безбедности (по препоруци данске полиције) неће нам бити могуће да понудимо српским навијачима ни карте за седишта у другим деловима стадиона.

Због овога, дански Савез вас са жаљењем обавештева да су улазнице за меч Данска – Србија резервисане само за данске навијаче.

Гледаоци који дођу пред стадион бодрећи Србију, на пример са обележјима попут дресова, неће бити омогућено да уђу на трибине, а особе које унутар стадиона вербално буду подржавале Србију – биће удаљене.

Срдачан поздрав,

Фудбалски савез Данске“

Блиц

Share Button