Епископ Иринеј Буловић завео цензуру на РТС, подстиче раскол

Vladika-backi-Irinej-1

Епископ Буловић је, како сазнајемо из влашке заједнице, утицао да се емисија о Власима у оквиру серије на РТС-у која прати живот различитих националних заједница у Србији, драматично скрати. Од 35. минута колико је требало бити емитовано, само је 15 минута прошло кроз цензуру овог најмоћнијег човека у епископату Београдске патријаршије. Разлог за цензуру је – незамерање са Румунском православном црквом која на неканонски начин оснива своје парохије на територији Србије и учествује у румунизирању Влаха.

Осакаћена емисија

Део емисије, у коме се говори о нелегалном деловању Румунске цркве, у коме су говорили представници и чланови националног савета Влаха је у потпуности „одсечен“. Власи кажу да је ово могло да се удеси само утицајем моћника из Српске православне цркве који се понашају штетно, управо за своју помесну цркву.

– Шта се друго могло очекивати од дотичног Иринеја Буловића, као уопште врха СПЦ? Па, и СПЦ И РПЦ (мислим на оне који воде обе цркве), су екуменисти и јеретици (велика већина, свака част изузецима којих је веома мало), и сви они раде за истог господара, сви су они папољубци и у спрези су са врхом наше државе и зарад тога да им Румунија не стави вето, за пријем у ЕУ и признавање Косова, продали би и рођену мајку, а камоли нас Влахе! Сви они (и врх цркве и врх наше државе, па и Румуније) су само пуки извршиоци онога што им нареде њихови ментори, (масони, господари из сенке, Нови светски поредак…) и то све са циљем да се сруши православље и приклоне папи и што спремније дочекају устоличење Антихриста! Нека Господ сачува све нас који тако не мислимо (и Влахе и Србе, па и Румуне), нас обичне људе, као и нажалост мањи број црквених великодостојника, свештеника и монаха, који нису екуменисти и јеретици. Нека је Бог свима нама у помоћи! -каже господин Јанко Николић у коментару на ову вест.

negotinska rumunska crkva

 

Иначе, исти еп. Иринеј Буловић је још 1997. Године увео богослужење на ромском. Представници влашке заједнице већ неколико година воде преговоре са епископом Иринејем, као и пређашњим Епископом тимочким Јустином, о увођењу дела богослужења на влашком језику у оквиру СПЦ. Поред обећања да ће се то и учинити, ништа није реализовано на том плану. Разлог за одуговлачење је био услов постављен од Београдске патријаршије да Власи усвоје своје писмо. То се догодило 24. јануара 2012. године, али ни после 3 године представници Српске цркве нису учинили по том питању ништа – изјавио је за наш портал члан Националног савета Влаха Драган Андрејевић.

Насупрот томе, прећуткује се прозелитизам који врше добро плаћени румунски свештеници и њихове цркве ничу као печурке после кише у источној Србији.

11148781_983182058372241_837523725165669030_n

 

Сумња Влаха у издају од стране неких утицајних црквених великодостојника почела је пре 2 године, пред посету тадашњег премијера Дачића Румунији. Исти је позвао Свети сабор СПЦ на ручак, након чега је тачка о прекиду односа са Румунском црквом избачена са дневног реда. Патријарх Иринеј је, такође, мењао своје ставове, те је од осуде румунизације ишао дотле да је сам Влахе називао Румунима.

Господин Андрејевић је обећао да ће дати изјаву о деловању Румунске цркве на територији источне Србије са аспекта правне али и канонске легимитимности, као и односа ове цркве према Власима, те се надамо да ћемо имати прилике да у наредним данима додатно расветлимо проблем.

Погледајте такође: ДА ЛИ ПОЧИЊЕ УВЕРТИРА ЗА РАТ У НЕГОТИНСКОЈ КРАЈИНИ

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“