Колинда Грабар Китаровић: У „Бљеску“ и „Олуји“ смо ослободили Хрватску

kolinda2

ОКУЧАНИ – Председница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић изразила је данас у Окучанима захвалност свим погинулима у војно-полцијској операцији „Бљесак“, чију 20-ту годишњицу Хрватска обележава као ослобађање Западне Славоније од српских непријатеља, територије која је тада била под заштитом УН.

Грабар Китаровић је рекла да треба славити заједништво, а председник Сабора Јосип Леко је рекао да је та акција помогла у изградњи мира на демократским вредностима.

 

О егзодусу Срба хрватска председника није рекла ни реч.

„Поносна сам данас и изражавам захвалност свим бранитељима, инвалидима домовинскога рата, породицама свих погинулих бранитеља и породицама свих цивилних жртава домовинског рата“, рекла је Грабар-Китаровић након што је у окучанској основној школи отворила бранитељске спортске игре, јавила је агенција Хина.

„Заједништвом смо победили у ‘Бљеску’, касније у ‘Олуји’, ослободили Хрватску и повели је на пут чланстава у ЕУ и НАТО. Заједништвом ћемо је повести на пут благостања“, рекла је Грабар-Китаровић.

Леко је, како је пренела хрватска агенција, рекао да операција „Бљесак“ и након 20 година све више добија на значењу, јер је њоме успостављен ред и живот у миру за све људе Западне Славоније.

„У том је смислу обележавање оваквих акција усмерено на изградњу мира, на демократским вредностима, људским правима, слободама, уважавању“, казао је Леко.

Уверен је, каже, да ће и прослава акције хрватске војске и полиције „Олуја“ бити једнако достојанствена као и данашња прослава „Бљеска“.

Ни Грабар Китаровић, ни Леко нису поменули егзодус Срба у тој војно-полицијској акцији, а ни у хрватским медијима нема података из извештаја Хрватског хелсиншког одбора за људска права (ХХО), који је представљен 24. јула 2003, а из којег произлази да су у акцији „Бљесак“ припадници хрватске војске убили укупно 83 српска цивила.

Од тог броја, њих 30 убијено је у нападима на избегличке колоне, а 53 особе су убијене у својим кућама.

Нема ни података Документационо-информативног центра Веритас из априла 2003, према којима је првих дана маја 1995. убијено или нестало 283 Срба из Западне Славоније.

Првог маја 1995. године 16.000 припадника хрватских оружаних снага напало је 15.000 житеља Западне Славоније, тада под заштитом УН, са око 4.000 војника.

Хрватске војне и полицијске снаге извршиле су агресију на Западну Славонију, када је ова област била зона под заштитом УН – такозвани сектор „Запад“, а српско становништво је затечено на спавању.

Уместо да спрече агресију, заштитне снаге УН, које су на време упозорили хрватски генерали, повукле су се на безбедна места.

За злочине почињене над Србима у Западној Славонији нико није оптужен ни пред Хашким трибуналом, нити пред хрватским судовима.

Упркос великом броју доказа, видео-записа и изјава свједока, Тужилаштво Хашког трибунала никада није водило интензивну истрагу о злочинима почињеним над Србима у Западној Славонији, иако је та област, попут Сребренице, била под директном заштитом УН – „УНПА – сектор Запад“.

Овом операцијом Хрватска је довршила етничко чишћење у којем је, почев од 1991. године, из Западне Славоније протерано око 67.000 Срба, а вратило се само 1.500, углавном старијих људи, наводе бањалучки медији.

(Танјуг)