Александар Вучић: Новца има много, а ако ММФ дозволи, повећаћемо плате и пензије

aleksandar-vucic-1351854926-225747

Београд — Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Влада Србије повећати плате и пензије, након што то питање покрене и договори са ММФ-ом.

Вучић је на конференцији за новинаре изјавио да ће разговори са Међународним монетарним фондом о повећању плата и пензија покренути у августу.

„И повећаћемо плате и пензије“, истакао је Вучић.

Вучић је казао да су јавне финансије Србије такве да их Србија није имала бар у последњих 10 година.
Вучић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, где су новинари послужени соковима и колачима, рекао да нема тога ко би у овом тренутку могао да каже да новчаник Србије није бољи него што је било планирано. „Тако ће бити у мају и у јуну с тим што ћемо у мају морати да потрошимо нешто више за капитална улагања“, најавио је премијер.

Премијер је последњег дана априла казао да је у прва четири месеца ове године дефицит буџета износио 21 милијарду динара уместо 71 милијарду динара, колико је предвиђено буџетом.

„Предвидели смо да буџетски дефицит у априлу износи 17,5 милијарди, а ми данас имамо суфицит од 3,5 милијарде“, истакао је премијер и додао да тако ипак неће остати до краја дана јер се очекују исплате корисницима. „Реално је да немамо никакав минус у каси у априлу“, додао је Вучић.

„Мало чудо у Србији је да постоји раст када неко спроводи мере фискалне консолидације“, казао је Вучић и навео да има само три земље у Европи које имају боље резултате од Србије.

Он је навео да су просечне плате остале исте као у априлу прошле године, али да ће влада обезбедити и да се подигне и јавни сектор.

„Наша намера је да спроводимо структурне реформе када је реч о пореској администрацији и јавним предузећима. Када је реч о капиталним улагањима ја сам сада преузео на себе надгледање и сву одговорност и биће знатно боље у мају“, рекао је Вучић.

„Грађани ће драматично да осете промене у свом новчанику до краја године“, нагласио је премијер.

Као најавећи проблем оценио је процес приватизације, али и додао да ће скоро 75 одсто фискалних захтева ММФ бити испуњено у првој години програма. Такође, рекао је да ће већ у августу процена ММФ-а о економском расту у Србији бити „у плусу“.

„Кренули су са проценом да ће раст бити -1 одсто, па су променили одлуку на -0,5, очекујемо да ће сада бити нула, а у августу да ће бити 0,5“, рекао је Вучић.

Упитан ко је крив за то што имамо новац, али немамо пројекте премијер је рекао:

„Ми смо криви. Сви смо заједно криви, али то су ствари које хоћемо и које морамо да исправимо. Ми смо криви просто јер се нисмо спремали за то.. Зато што смо живели као држава – неодговорно и необавезно.

„Не знам шта могу да очекујем од Николићеве платформе за Косово“

Београд — Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да не зна шта може да очекује од платформе о Косову коју би председник Србије требало да му достави после празника.

 

Он је казао да је председник Томислав Николић упознат са свиме што се од Србије тражи на путу ка Европској унији и додао је да не крије о чему се разговара са Еу као и да је „тема увек Косово“.

Премијер је казао да са Европском унијом разговара о стварању Заједнице српских општина на Косову и о парку мира у Косовској Митровици.

Вучић је навео да је добио позив да учествује на министарској конференцији 18. маја и да ће тражити подршку за Србију и отварање преговарачких поглавља.

„Почиње права офанзива Сртбије, ускоро идем и у Берлин и на сваки начин идемо да се боримо за отварање поглавља што пре“, казао је Вучић на конференцији за новинаре.

„Априлски резултати заслужују да вас частим“

Премијер Србије Александар Вучић послужио је новинаре и сниматеље на конференцији у Влади Србије на којој је представио резултате у буџету крајем априла и најавио повећање плата и пензија од октобра, преноси Танјуг.

„Молим вас да се послужете мало, ови бројеви то заслужују, а видећемо да ли ћемо успети да се изборимо и за поглавља“, рекао је премијер.

Додао је да је данас први пут частио и министе и остале у Влади на свој рачун наводећи „да су заслужили колач“.

Већи економски пад од Србије 2015. имаће само четири земље на свету

Србија трентуно има најгоре економске показатеље у региону и Европи. Једина је земља у Европи, поред Грчке, у којој ће ове године расти незапосленост, која је само 2,8 одсто мања него у Грчкој, европском рекордеру по незапослености. Србији је предвиђен и пад бруто-домаћег производа за 2015 (већи економски пад од Србије ове године предвиђен је за само четири земље на свету), а спољни дуг земље је само за прва три месеца ове године порастао са 22 милијарде на 25 милијарди долара.

(Б92-РТС)