НИКОЛИЋ ЈАВНО ПРИЗНАО: ЕУ тражи да Србија призна Косово

tomislav-nikolic2

БОЈИМ се да ће прихватање независног Косова бити услов да Србија постане члан Европске уније. Србија према том захтеву, који постаје све доминантнији и видљивији, мора хитно да се постави новом државном платформом!

То у ексклузивном разговору за „Новости“ поручује Томислав Николић, председник Србије, који нас уверава да не постоји та власт која би признала отцепљење јужне покрајине.

На основу чега тврдите да ће потпис на косовску независност бити коначан услов Брисела?

– Од нас се тражи да потпишемо споразум са привременим институцијама самоуправе у Приштини којим бисмо регулисали међусобне односе. Од тога Немачка неће одустати. Тај захтев је доскоро био сакривен, али сада представља доминантно мишљење у Европи, нарочито од формирања садашњег састава Европске комисије.

Зашто мислите да се иза споразума са Приштином крије печат за одвајање Косова?

– Приштина тврди да је Косово независна држава и за то имају подршку земаља које су га признале. За нас је КиМ суштинска аутономија у оквиру Србије. Са таквим позицијама, не назире се коначни споразум. Ко би могао да попусти?

Јесте ли добили јасне захтеве да припремите јавност за признавање Косова?

– Неко је очекивао да ће Србију водити људи који ће да прихвате независност Косова. Сада је јасно да се Влада Србије и председник никада неће упустити у такав поступак. Шта преостаје? Да неко руши Владу и председника како би се нашли неки који ће пристати на све? Ако је услов да прихватимо независност Косова да бисмо постали чланица ЕУ, ми то нећемо прихватити. Нема тог блага, тих пара и злата за које бих пристао да се одрекнемо Косова.

Да ли се због таквог става Србије не отварају ни преговарачка поглавља?

– Истина је да се све се ломи на Косову, иако признање Косова није услов за преговоре. Испунили смо услове за отварање 34 поглавља, али преговори не почињу.
Да ли нам је 35. косовско поглавље наметнуто како никада не бисмо ни ушли у ЕУ?
Када ће Србија донети нову државну платформу о КиМ коју сте ви најавили?

– Одмах после првомајских празника платформа би требало да се нађе на столу председника Владе. Влада ће рећи да ли је план остварив или не. Затим ће министри формално да одлуче да ли ће такав или нешто измењен предлог да упуте у Народну скупштину. Мислим да не смемо да се разиђемо по том питању.

Шта ће се десити ако, ипак, дође до суштинског разлаза?

Остаће на Влади да води спољну и унутрашњу политику, јер јој је то уставно овлашћење.

Имате ли идентичан став о Косову са премијером?

– Да. Не мислимо различито о Косову и Метохији.

Шта ће бити суштинска идеја нове платформе?

– Да Србија никада неће признати независно Косово. Да Србија у доброј вери преговара са институцијама Приштине и да заокружује суштинску аутономију за КиМ коју треба да регулише уставним законом. Предложићемо аутономију ЗСО у оквиру привремених косовских институција, као и институционалну везу са Србијом.

Хоће ли то коначно бити наше „црвене линије“?

– Тако је. Морамо јасно да кажемо које су то границе које нећемо прегазити. Да сви станемо иза те политике и да сви знају да је то Србија!

Зашто је ово прави моменат за нови државни план?

– Видимо да Приштина постепено формира своје институције. Инсистирају на питањима која се тичу и државности, а елиминишу српски утицај на Косову у погледу власништва над имовином, енергетиком. Игноришу договор о ЗСО. Покрећу се питања о „великој Албанији“. Нема више чекања.

Упозоравате ли стране државнике да снови о „великој Албанији“ почињу да се остварују?

– Све западне саговорнике годинама убеђујем да постоји опасност од тога. Сви су ми говорили да ЕУ то никада неће дозволити. Питао сам их – а шта ако Косово које сте признали и Албанија организују референдум о уједињењу? Како бисте их спречили? Сада видимо благ одговор Запада на агресивно испољавање жеље за уједињењем. Сумњам у искреност оних који су тврдили да неће дозволити стварање „велике Албаније“.

Како да се Србија постави према том опасном пројекту?

– Зашто се не би створио балкански савез за спречавање стварања „велике Албаније“ и да у њему буду Србија, Црна Гора, Грчка и Македонија. Те државе треба да се изјасне да ли ће да заступају тезу да нема отцепљења државних територија. Македонији и Црној Гори би било политички тешко да се тако позиционирају, јер су већ признале Косово.

ОСТАО САМ ИСТИ КАО да не успевате да водите медијску политичку битку која постаје немилосрдна?
Остао сам старовременски политичар. Нећу да се мењам. Не шаљем демантије, не тужим новинаре. Србијом пролазим без медија, а анкете показују да ми популарност не пада. Наука је открила да треба да будеш у медијима сваког дана, да имаш спин мајсторе, бубицу у уху… Наука је открила и генетски инжењеринг, али ипак човек бира да ли хоће да га користи. Е, ја нисам тај генетски модификовани. Остао сам онај стари.

Колики је значај за нашу државу што ћете бити са представницима Војске Србије на Паради победника 9. маја у Москви?

– Свако ко нас позове на обележавање победе над фашизмом и нацизмом, заслужује наше присуство. Француска је звала нашег министра за борачка питања и пет војника па су отишли. Русија је звала председника Републике и 77 војника и бићемо на Црвеном тргу.

Јесте ли имали из Европе препоруке или претње да не идете у Русију?

– Постоје врата на која можете и врата на која не можете да уђете. На врата Андрићевог венца не може да уђе ни савет који није тражен, а камоли претња или притисак.

Може ли Запад, због нових хладноратовских односа, да казни Србију после вашег одласка у Москву?

– Може, али не верујем да ће се то десити. Србија није учествовала ни у претходном Хладном рату. Велике силе не траже од нас мишљење кад разматрају колико ће још нафте да се вади на планети. Али, траже изјашњавање кад се посвађају. Е, ми их нисмо ни посвађали, па нека се сами и мире.

Јесте ли сами одлучили да идете у Москву или сте се консултовали са Владом и премијером?
– То је моја одлука, а премијер је знао за њу.

Било је спекулација да је Министарство спољних послова препоручило Војсци Србије да не учествује на Паради?

– Тачно је да је неки чиновник МИП потписао мишљење да би на Паради могли да марширају само ратни ветерани, а најмлађи од њих има 92 године. Колегијум Министарства одбране уважио је тај став и рекли су да неће бити војске на паради. Е, онда сам ја морао да кажем: Биће војске!

Колико је тачна урбана легенда да ви нагињете ка Истоку, а Вучић ка Западу?
– Шта ћу ја кад, као и мој покојни отац, волим Русију. Да Русија није победила Наполеона како би Милош развио Србију? Шта би с нама било без царске жртве Романових у Великом рату? Ко би одбранио српску децу на Сремском фронту без Црвене армије? Ко би бранио интегритет Србије у СБ УН да није Москве? Та љубав није лимитирајући фактор за однос Србије према Западу. Али, није исто кад неко дође и донесе десет услова и кад неко дође без икаквих захтева.

Има ли Србија две спољне политике – једну која вуче ка Русији и другу која стреми ка ЕУ?

– Нема. Наша државна политика је једна. Желимо чланство у ЕУ уз очување традиционалних односа са Русијом. И Вучићева породица је цела русофилска као и моја. Али, он има веће ингеренције и обавезе у спољној политици. Мора са више пажње и обазривости да иде на Исток и Запад.

Шта ако ЕУ буде захтевала да уведемо санкције Русији?

– То може да се испостави као услов за чланство у ЕУ. Током преговора нисмо обавезани на заједничку спољну политику. Како да следимо заједничку политику кад је ни чланице ЕУ немају. Чак ни по питању Косова. И поводом санкција Москви постоје све већа размимоилажења.
Покушава ли неко да ослаби позицију Србије тако што ће изазвати сукоб између вас и премијера?
– Онај ко жели да ослаби Србију уживао би у сукобу између Александра и мене. Али, не познају нас довољно. Пошто Србија зависи од нашег односа, Александар од мене неће имати никакве проблеме. Чак и ако постоје грешке које чине појединци у Влади, очуваћу јединство по сваку цену. Никада ме нећете чути да кажем нешто што би нас пореметило.
Ко стоји иза медијских и таблоидних напада на вас? Јесте ли тражили подршку премијера да се то заустави?

– Било ми је чудно у првој години мандата да се објављује толико лажи и бљувотина о председнику Републике. Сад ми је то постала свакодневица на коју сам навикао.

Потпредседница Владе Зорана Михајловић не штеди у јавности ни вас, а оштра је и према вашем кабинету?
– Њене изјаве нису мој проблем, већ проблем Владе, а проблеме Владе нећу да решавам, нити ћу на било који начин да постављам неке услове да Влада реши тај проблем. Очигледно је да постоји диспропорција амбиција и могућности и превелико уплитање у рад свих ресора државне управе и надлежност председника Републике. Видим утицај појединих министара на медије који се утркују да нешто лоше напишу или измисле и слажу о мени, али то није мој проблем. Шта они уопште замишљају, колико високо мисле да могу да лете уместо да сарађују?

Зашто им јавно не одговорите?

– Не само да не критикујем њих, већ не критикујем ни њихове потезе. Ако имам примедбе кажем их председнику Владе а не медијима. Тачно знам ко пушта информације, полуинформације или неистине које стижу у неке таблоиде. Ако министри не умеју да одреде свој ниво, онда постоје начини да им се на то укаже у самој влади. Ако неко од

министара не цени председника државе, не сме то да каже јавно, јер се ја не изјашњавам ни о једном министру. А више бих имао право да њих критикујем пошто ме је народ изабрао. Кад буду министри побеђивали бар за одборнике у локалним скупштинама, схватиће колико је тешко кад их бира народ. СНС је странка која је изашла без мене на прошле изборе и остварила изванредан углед и резултат. Нека сами процене да ли помаже њиховом угледу да неки од функционера нападају председника републике и њиховог оснивача.

Шта је политичка позадина тих атака?

– Не знам амбиције тих људи, нити о чему се ради.

Јесте ли причали са премијером о томе?

– Не могу баш све да вам откријем.

ИМАМ СТАВ О ХЕЛИКОТПЕРУ КАКО очекујете да се оконча истрага о паду хеликоптера ВС? – Чекам извештај војне дисциплинске комисије и тужилаштва да се утврди ко је погрешио. На основу папира које сам видео, већ имам свој став.

Кад је медијски нападнут Саша Јанковић, почела је и жестока јавна одбрана омбудсмана…

– Саша Јанковић није био овакав пре годину дана. Али, онда је променио начин рада и показао да је из неког другог политичког миљеа. Изабрао је да у његову одбрану стану сви који су против СНС и Вучића. Сада га и европске институције користе као адут да Србији ударе пацке како нисмо довољно демократска земља и да нас кажњавају и условљавају.

Како оцењујете прву годину рада Владе?

– Најбољи суд о томе даће грађани. Вучић је изложио програм у парламенту и доследно га спроводи. Кад имам примедбе, кажем их лично Александру.

Може ли Србија да одбрани опстанак Републике Српске?

– Србија не сме, нити хоће да учини нешто против БиХ, али сме и хоће да јача РС и учврсти наше односе.

Зашто Београд ћути кад Хрвати разбијају ћириличне табле, а Хрвати издејствују декларацију Европског парламента кад минорни Шешељ запали заставу?

– Није тачно да Београд ћути. Али, желимо добре односе са Хрватском. Важно је да наш народ у тој земљи мирно живи, а ми да решимо спорна питања. Шешељ је у сваком смислу трагична личност.

Зашто су Шешељеве отровне стреле усмерене највише према вама?

Не познајем овог Шешеља.


МЛАДИ КАО ЈАХАЈАГИН АРГУМЕНТ

КАКО решити демографско питање у Србији? Села нам умиру.
Представница Приштине Атифете Јахјага, кад не може да ме победи на скуповима, само извуче податак да на Косову и у Србији има једнак број младих људи. А нас је пет пута више. То је поражавајуће. Чиним све што могу да подстакнем пораст наталитета. Зато смо основали Фондацију, обнављамо породилишта. Али, потребно је и то питање стратешки да се реши.


МИНИСТАРКИН СПИН ОКО КАФЕ У АВИОНУ

ЗНА ли се коначно шта се десило са авионом „фалкон“ којим сте пошли за Ватикан?
– Када се авион тресе, суноврати, кад летите по авиону, не пада вам на памет да то искористите медијски. Не пада вам на памет ни да ћете да погинете, пошто је очигледно, сада сам у то убеђен, да човек има наду до последњег часа. Поносан сам на своје сараднике, а међу њима има и жена, да се у тој драматичној ситуацији није чуо ни глас. Када смо слетели, честитао сам пилотима а они су ми рекли да је било нешто на мотору, али да не смеју да дају изјаве, а ипак су је дали. Дали су изјаву Директорату цивилног ваздухопловства претпостављам. Изјава је сутрадан била у „Блицу“, а ни од кога од нас није дошла јер нисмо ни знали да је пилот „просуо“ кафу.
Прича која је објављена у „Блицу“ о кафи је из изјаве пилота дате Директорату. Потом се то спинује и сад се поставља питање, да пилот није просуо кафу и да се само угасио мотор да ли би то била вест. Извештај директората о томе да се мотор угасио обрађен је са пола реченице у медијима. Ко при здравој памети може да поверује да просута кафа може да доведе до престанка рада мотора.
Сутрадан је „Блиц“ погрешно обавестио јавност да је мотор тестиран и да је исправан, а у стварности мотор је пробан и није био исправан. Одлетео је за Базел без употребе тог мотора. Ако је један министар председник УО Директората и у директној вези са „Блицом“, шта друго да помислим него да је прича о просутој кафи дошла одатле. Чак смо оптужени да смо лажови који просипају кафу.

В.Н – НОВОСТИ