НЕШТО СЕ СПРЕМА: Папа долази у БиХ

papa franja

СAРAJEВO – Надбискуп Винко Пуљић одбацио jе данас наводе да би терористички напад на полициjску станицу у Зворнику могао да утиче на долазак поглавара Kатоличке цркве, папе фрање, у Сараjево 6. jуна.

Kардинал Пуљић у изjави „Дневном авазу“ истиче да то не би требало нимало да утиче на папин долазак, већ може само да уозбиљи захтевност мера безбедности.

„Нема никаквог упитника долази ли папа“, потврдио jе кардинал и додао да „Рим свакако осуђуjе злочин“.

Надбискуп врхбосански се осврнуо и на, како оцењуjе, разумни позив политичара да се не сме манипулисати догађаjем из Зворника, с чиме се и сам слаже.

Пуљић сматра да jе догађаj већ довољно зао и истиче да се не сме „нова злоћа“ ширити на основу тога.

Зато jе, упозорава он, веома важно бити разуман, уравнотежен и приступити законски том чину, а онда, додаjе, нека службе безбедности раде своj посао.
„Заправо, без обзира на то где се таj злочин догодио, ко год га jе направио, злочин jе злочин. Ничим га не можемо правдати и требамо у jавности да гаjимо схватање да се не може ниjедан злочин правдати…Oн мора бити тако процесуиран да створи осећаj сигурности међу грађанима, људску сигурност“, сматра кардинал Пуљић.

Према раниjе представљеном плану папине посете БиХ, 6. jуна би у Сараjеву требало да борави читав дан, уз низ сусрета с босанско-херцеговачким политичарима, представницима верских заjедница коjе делуjу у држави, као и са младима.

Централни део посете требало би да обилежи света миса на отвореном – на стадиону Kошево.

Kако jе кардинал Пуљић раниjе наjавио, подсећа Хина, планиране су припреме коjе подразумеваjу и прилагођавање тог простора с циљем да се на стадиону осигураjу услови за боравак и до 80.000 учесника мисног славља.

У истоj функциjи биће и читав простор око стадиона, па би, према проценама, Сараjево тог дана могло примити и до 150.000 ходочасника коjи намераваjу да дођу и виде папу фрању.

Kада jе Сараjево 1997. године посетио тадашњи папа Иван Павле други биле су предузете ригорозне мере безбедности коjе су подразумевале и блокаду свих важниjих градских саобраћаjница.

Танјуг