Jермени и Копти нису православни, већ јеретици монофизити

Недавно је Београдска патријаршија, поводом геноцида Турака над Јерменима учинила неколико корака који, супротно учењу Православне Цркве, обмањују народ да верује како су Јермени и Копти православни, што није истина.

monofizit

Јерменска црква, је у 5. веку отпала од православља и прихватила је монофизитство. Монофизитску јерес исповеда и Коптска црква. Признају само три прва Васељенска сабора, док остала 4 одбацују. Учење које Јермени и Копти исповедају је осуђено од православних као јерес монофизитства на 4. васељенском сабору. Себе називају православнима или миафизитима, служе углавном по новом григоријанском календару, уместо квасног користе бесквасни хлеб као и римокатолици. Одбацују учење о двема природама Христовим како учи Православље – божанској и човечанској, о двема вољама, о двема деловањима. Монофизити држе да је Христос само Бог, а не да је и прави Бог и прави човек. Због тога се и називају монофизитима (1 природа Христа – μόνος — «један, једини» + φύσις — «природа»).

И данас јермени славе као светога Диоскора који се у Житијима Светих св. Јустина Ћелијског назива „човеком врло рђавим, необично препреденим, и непобожним“, против чије јереси су се борили светитељи Православне Цркве -св. Лав Римски, св. Флавијан Цариградски и још многи други. Светог Флавијана је Диоскор и убио са својим истомишљеницима. Монофизити су убили и православног светитеља Протерија Александријског због његовог исповедања православља.

Света Јефимија се празнује у Православној Цркви и поводом спомена чуда које се десило на њеним моштима. Када су учесници Четвртог васељенског сабора положили монофизитско и православно учење у ковчег са моштима св. Јефимије и отворили гроб, видели су православно вероисповедање у десној руци светитељке, а јеретичко под њеним ногама.

„Несторију, Евтиху и Диоскору анатема! (Света) Тројица је избацила тројицу!“ (Речи којима се обзнањује анатема на јерес монофизитства на 4. васељенском сабору.)

По томе је општење са монофизитима, које упражњавају јеретици екуменисти који још увек држе положаје у јерархији Православне Цркве, у потпуности безаконо. Тиме и себе сврставају међу јеретике и за стадо православних верника чине саблазан и наводе их на погибију душе.

Геноцид над Јерменима које је извршила Турска не сме да буде изговор за још један грех, тј. јерес. Уз дужно поштовање према жртвама и молитву да се Господ смилује душама њиховим, није дозвољена црквена молитва која би Јермене сврставала у ред православних. Ако би свештенство због сваког геноцида који је учињен требало да врши парастосе и да жртве постхумно „прима у Православну Цркву“, онда би морали да врше парастосе и за Индијанце, Јевреје и друге нехришћане над којима је извршен геноцид.

Постхумно примање страдалих јеретика у Православну Цркву које је извршио митрополит Амфилохије, стога је ништавно и слично дилетантским крштењима која, како дознајемо од верника, врши, над мртвима расколнички свештеник Румунске православне цркве Бојан Александровић у крајевима источне Србије.

Рушење учења Православне Цркве ради сентиментализма не може бити оправдано, нити ће безакона молитва да помогне душама пострадалих неправославних, већ напротив.

О томе да православље и монофизитство није исто можете погледати на следећем чланку:

ОТАЦ АТАНАСИЈЕ ХЕНИН-ЧУДЕСНО ОБРАЋЕЊЕ У ПРАВОСЛАВЉЕ

Православно братство св. Доситеја