Украјина ће имати гори сценарио од Косова

ukrajina amerika

Дневно 37 центи за живот, незапосленост, криминал, без наде – тако се данас живи на Косову. Украјинци који код своје куће желе Запад по сваку цену би требало прво да размотре искуство претходника, пише Свјатослав Књазев, аутор чланка о Косову на популарном сајту politrussia.com.

Аутор се позива на недавни текст немачког листа Deutsche Welle о „квазидржави Косово“, у којем се наводи да је живот Косоваца у проамеричкој енклави веома лош и да је Косово друга држава по броју тражених азила у Немачкој.

Уместо да постане држава у коју Запад инвестира, даје повољне кредите, сређује фасаде, дворишта, обезбеђује добре аутомобиле и чланство у Европској унији, Косово је, пише аутор, постало светски лидер у трговини људским органима, белим робљем, продаји крадених аутомобила, наркотика, од чије зараде се новац „пере“ у Европи.

Према речима Књазева, Косово је најсиромашнија политичка творевина у Европи и једина држава која у томе може да јој парира је Украјина.

„У Кијеву још увек није толико лоше као у Приштини. Али Косово је успело да добије нешто што Украјина није могла ни да сања. Приштина улази у Еврозону!“,  пише аутор чланка.

Аутор наводи да је животни стандард на Косову за време Југославије био веома висок, али да је то све „срушено“ када су Косовци потрчали за „западним сном“.

„Зар се то исто сада не догађа и у Украјини? Кијев се труди да покида везе са Москвом зарад ‘европског сна’, уништавајући своју привреду. Али ‘европски сан’ им се неће испунити. Европска унија је врло сурово рекла да Украјина у скоријој будућности нема ни најмању шансу да постане чланица“, сматра Књазев.

Срећа је што Украјина, тврди аутор, има више становника који су противници прозападног правца, о чему су гласно говорило и за време Мајдана.

„Украјина мора добро да се замисли, јер се за неколико година може наћи у ситуацији у каквој је данас Косово. Истина је да Украјина има више ресурса, који маме многе да их ‘отму и поделе’, због којих ће западни ‘пријатељи’ неподобне Украјинце ‘склањати’. Због тога ће ситуација у Украјини бити још гора него на Косову“,  наводи се у чланку.

Према речима аутора, Европљани би требало да узму у обзир да Украјинаца има 20 пута више него житеља Косова и и када наступи криза, биће тешко зауставити такав талас у Европи, каже аутор.

Руска Реч