Вилхелм: Србија на одличном путу

Hajnc-VIlhelm

БЕОГРАД – Србија је на одличном путу, рекао је Танјугу амбасадор Немачке у Београду Хајнц Вилхелм, сумирајући учинак владе премијера Александра Вучића у претходних годину дана.

„Нова српска влада је усвојила важне реформске законе, закон о медијима, о раду, убрзала је издавање грађевинских дозвола. То су све важне мере које ће, надам се, ускоро да делују тако да ће подстаћи и привреду, те допринети стварању нових радних места“, рекао је амбасадор Вилхелм.

Он је, говорећи о политичким процесима, подсетио да је настављен дијалог са Приштином, који је дуго био у прекиду.

Такође је указао на процес „Западни Балкан 6“, који је покренут конференцијом у Берлину прошле године, а у оквиру којег је ове недеље у Бриселу одржан састанак премијера земаља региона.

„Та сарадња у региону, политичка и економска, посебно на плану инфраструктуре, веома је важна“, подвукао је немачки дипломата, и подсетио да је прошле године у Београду боравио албански премијер Еди Рама.

„То све је позитиван развој, који се губи из вида ако се само дневно сагледава, али, свеукупно гледано, он показује да је Србија на одличном путу“, констатовао је амбасадор Вилхелм.

Према његовим речима, одлична је током протеклих 12 месеци била и сарадња Србије и Немачке. Вилхелм је указао на посете немачког вицеканцелара и министра финансија, те министра пољопривреде Београду, али и на посету премијера Вучића Берлину, где га је примила и канцеларка Ангела Меркел, као и на предстојећи долазак шефа немачке дипломатије Франк-Валтера Штајнмајера у Београд.

„То све показује да су односи јако добри. У економској области, трговинска размена је порасла за шест одсто“, подвукао је Вилхелм, изразивши наду да ће бити још инвестиција из Немачке у Србију.

„И за немачко-српске односе то је била добра година“, констатовао је он.

Упитан које изазове очекује у даљем периоду, Вилхелм је изразио уверење да ће они бити пре свега у економији, што је и тежиште владе премијера Вучића.

Према његовим речима, реформски закони би требало да почну да „делују“, да допринесу већем запошљавању грађана и подстицању привреде.

За то су, како је рекао, важне стране инвестиције, али и да српски држављани, пре свега млади, оснивају сопствена предузећа. „Привреда ће сигурно бити главни приоритет и надам се да ће бити подстакнута“, додао је Вилхелм.

Што се тиче дијалога са Приштином, он ће, каже, засигурно бити настављен.

Важно је и отварање преговора о првим поглављима са ЕУ, закључио је немачки амбасадор.

Танјуг