Александар Вучић: САД су помогле Србији на Косову у вези више важних питања

american-flag

СМЕДЕРЕВО – Премијер Александар Вучић изјавио је данас да је буџетски дефицит у првом кварталу испод три одсто, што је успех који ни поједине европске земље не могу да достигну.

„Захваљујући храбрим и одговорним реформама Србија је очигледно на добром путу коначног решавања проблема јавних финансија, што ће омогућити више инвестиција, улагања у будућност…“, рекао је Вучић у Смедереву, где је данас поставио камен темељац за изградњу три хале у индустријској зони, чији су инвеститори италијанске компаније.

Премијер је приметио да се финансијски проблеми не могу решити за три или шест месеци, али, како је истакао, очигледно је да смо на добром путу.

„И мислим да то људи итекако добро виде“, рекао је он.

„Ако и у наредних пет месеци будемо тако успешни, то ће сви грађани, пензионери и запослени у јавном сектору, осетити“, уверен је премијер.

Три хале у Индустријској зони Смедерево ће градити локална самоуправа и италијански инвеститор, а премијер је поручио да свака нова инвестиција показује да Србија иде крупним корацима напред.

Једну халу површине 3.000 квадратних метара градиће град Смедерево за инвеститоре који су већ показали интересовање, вредност радова је 113 милиона динара, а рок за завршетак 22. јул ове године.

Друге две хале направиће италијанска компанија “ CHVI „, која се бави производњом котрљајућих лежајева за наменску индустрију, а те хале, на површини од 4.000 квадратних метара, биће завршене у новембру.

Вредност инвестиције је четири милиона евра, а очекује се да до краја године буде запослено 100 радника.

Премијер је у обраћању рекао да Смедерево постаје српски индустријски центар, после покретања производње у смедеревској Железари и доласка нових страних инвеститора.

Он је навео да је влада инвеститорима увек на располагању и да ће увек желети да помогне, а њима пожелео да дуго послују у Србији, да добро зарађују, али и да запосле што више радника из Смедерева и тог дела земље.

Вучић је изразио задовољство што ће све три хале градити српске фирме.

„Када смо прошли пут стављали камен темељац за фински ПКЦ, мало ко је веровао да ће на време бити завршени радови и да ће бити запослени радници. Хала је изграђена пре рока и данас ту ради 623 радника, а до краја године ће их бити 850“, навео је Вучић.

Он је додао да ће у тој финској фирми догодине бити запослено још најмање 650 људи.

Вучић је рекао да је отварање сваког новог погона показатељ да се крупним корацима граби напред, наводећи да то сви грађани Србије не могу одмах да осете, али да се и по буџету Града Смедерева може видети бољитак у том месту.

Он је навео и да је локална самоуправа од владе добила 37 хектара земљишта, које је Град Смедерево, како је навео, својим ангажовањем успео да искористи на најбољи начин.

Пад хеликоптера је трагедија, а не афера

Премијер Србије изјавио је данас да ће Тужилаштво у складу са законом обавити свој посао у вези са истрагом пада хеликоптера у којој је погинуло седам особа и подвукао да за њега пад хеликоптера није афера, већ трагедија, а да је афера измишљена из политичких разлога.

„У Тужиластсву су сви материјали, и оно ће у складу са законом обавити свој посао“, рекао је Вучић у разговору са новинарима у Смедереву упитан у вези одговорности државних функционера за поједине догадјаје током годину дана Владе.

Вучић је рекао да за њега пад хеликоптера није афера, већ трагедија, а да је афера измишљена из политичких разлога.

За разику од оних који су се, какао је рекао, сакривали када су се дешавале несреће у Војсци Србије, он и сада каже да је посао Војске да помогне народу, да заштити градјане и децу и да ће то радити и убудуће.

Говорећи о плагијатима, Вучић је рекао да није видео ниједну судску пресуду ни одлуку Комисије која потврдјује да је реч о плагијатима, и да би у том случају и сам осудио такво понашање, јер, како је рекао, презире лоповлук.

„Плагијат мора да буде доказан. А предавање о плагијатима су ми држали они који су са мном ишли у школу, а од школе су имали велики одмор“, рекао је Вучић.

„За мене су афере када неко пљачка државу, а не ако некога не можете политички да поднесете, јер је успешнији, па морате да пронадјете разлоге за напад“, истакао је премијер.

Учинили смо све да грађани превазиђу невоље после поплава

СМЕДЕРЕВО – Премијер Александар Вучић истакао је данас, говорећи о годину дана рада владе, да је Србија била суочена са најтежом природном катастрофом у последњих 100 година, а да је влада учинила све како би омогућила да грађани правазиђу невоље, те да је за то обезбедила између 180 и 200 милиона евра.

Вучић је, на конференцији за штампу у Смедереву, казао да још увек нису у потпуности отклоњене штете које су причиниле катастрофалне поплаве.

С тим у вези је навео да је данас почео са радом „Г3” на западном копу у Тамнави, чија ће потпуна производња бити обновљена у јуну.

„Суочили смо се са тешком непогодом. Мислим да смо добро реаговали и на поштен начин одговорили тим обавезама. Учинили смо све што је у нашој моћи да људима помогнемо да тешке муке превазиђу”, казао је Вучић.

Он је указао да су обновљене многе куће, да је обална утврда учињена бољом и чвршћом него раније, да је изграђено на десетине мостова.

„Потрошили смо око 180 до 200 милиона евра на различите начине и још много тога треба да потрошимо”, поручио је Вучић.

Он је истакао да данас, када се оде у Обреновац и Крупањ, становници тих градова не живе у лошијем стању него пре поплава.

У Крупњу, како је навео, после 35 година доведена је прва фабрика која је запослила многе људе.

У Обреновцу обновљени су комплетна расвета, канализација, школе, вртићи, а планирано је довођење једног великог инвеститора.

Обештећење је исплаћено за укупно 18.000 људи што је, како је нагласио, био значајан успех у тешкој ситуацији.

„Живот доноси неретко проблеме који вас изненаде и које не очекујете, и мислим да смо реаговали добро, урадили чисто и транспарентно, те није било проблема као раније у вези поплава и земљотреса”, уверен је премијер, уз молбу да се ти резултати реално сагледају, без патетике и мржње.

Паљење друге пећи у Железари за три месеца

СМЕДЕРЕВО – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је уверен да ће друга висока пећ у Железари у Смедереву бити упаљена у року од три месеца.

Вучић је то рекао у разговору са новинарима у Смедереву и додао да се неће чекати на паљење друге пећи шест месеци како је првобитно било планирано.

Он је додао да ће паљење друге пећи драматично повећати привредни раст у земљи.

Биће реконструкције владе, биће реформе у школству и здравству

Премијер Србије Александар Вучић најавио је данас реконструкцију владе, не прецизирајући када ће се то догодити, али је нагласио да ће она бити завршена за један дан.

Он је, на конференцији за штампу нагласио да ће се, када буде реконструкције Владе, видети зашто није задовољан неким министрима, и додао да се реконструкција неће развлачити као шпанска серија“.

Вучић је истакао да тражи одговорност пре свега од себе и свих министара.

За мене је важно да видимо какви су резузлтати и како смо успели. Наравно да ће бити одговорности министара чијим радом нисмо задовољни и моја одговорност у правом смислу те речи“, нагласио је Вучић.

Он је истакао да, када говори о својој одговорности, жели да убрза процесе, јер зна да је прича о паду хеликоптера била „смишљена“ због њега, јер је постојала намера да се искористи погибија људи да се напакости њему.

Према његовим речима, многи који су говорили о овој трагедији у скупштини критикујући власти, нису ни зампатили ни име жртава, због чега је одлучио да преузме одговорност, да се „не би мучили да дођу до њега“.

На крају, морам да признам да нисам разумео о чему се ту ради и како је могуће да неко неку људску трагедију поксусава да на тај начин политички злоуптребљава. Ссто се одговорности тиче бићете задовољни. Знам колико сам одговоран, као и колико рада и труда који улажем“, поручио је премијер.

Он је истакао да сваки дан ради вредно и да се не бори за своја „радничка права“ и да то грађани виде, као и да рад доноси увек велике резултате.

„Видим полако како ствари долазе на своје место. То ће људи знати добро да цене“, уверен је Вучић.

Вучић за „Aвала филм“: Нема потребе да одржавамо „мртваце“

Премијер Србије изјавио је данас да је суд, а не Влада Србије, продао „Авала филм“, који је имао дуг од 20 милиона евра, поручујући да држава више не треба да „одржава мртваце“.

Вучић је у Смедереву поручио да су они који сада критикују приватизацију „Авала филма“ уништили све у Србији, али да при том нису говорили да је „Авала филм“ био у стечају и да је имао дуг од 20 милиона евра.

„Какве то везе има са владом? Суд је донео одлуку, а не влада. Хоћете да укинемо судове?“, упитао је премијер, додајући да је у сарадњи са Кинотеком

Министарство успело да заштити филмски фонд, тако да Србија неће изгубити филмове.

Вучић је додао да ће од продаје „Авала филма“ добити и град, и Дунав осигурање, да ће се намирити повериоци, као и стари радници.

„Ајде да направимо нешто што је здраво, немојте да одржавамо више мртваце, нема птребе за тим“, нагласио је Вучић.

Он је поручио да Влада Србије решава питања досадашњих „губиташа“, који су имали 120-150 милиона евра губитка, а који данас уредно плаћају гас, комуналије, порезе и доприносе радницима и све друге обавезе.

Новац од Телекома биће за враћање кредита и пројекте

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да би од продаје Телекома Србија могло да се добије око три милијарде евра, од чега је око 78 одсто део државе, а тај новац ће се трошити махом на инфраструктурне пројекте и враћање ранијих неповољних кредита.

„Први саветник сматра да је могуће да добијемо око три милијарде од продаје Телекома, а ми имамо део од 78 одсто. Ако би то било реално, то би био огроман новац“, рекао је Вучић у Смедереву, где је са новинарима разговарао о учинцима своје владе у првој години мандата.

Према његовим речима, половина тог износа била би коришћена за враћање „демократских“ кредита који су узимани по високим каматама од 7,5 и 7,8 одсто, а који су краткорочни, на пет година.

Милијарда евра би се, навео је премијер, потрошила на враћање тих кредита, а друга милијарда пројекте попут пруге Београд-Будимпешта, путеве…

Једино питање које се поставља – Косово

Премијер је нагласио да очекује отварање првих поглавља у приступним преговорима са ЕУ у јуну, те да је једино питање које се тренутно поставља – Косово.

Вучић је рекао да ће ускоро у Бриселу разговарати са председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

Очекујем отварање поглавља у најкраћем року и мислим да ће то бити у јуну, ако не тад, онда најкасније у септембру. То није због тога што Србија није обавила свој посао из области реформи, већ је једино питање које се поставља Косово“, нагласио је Вучић.

Он је објаснио да су, кад је реч о Косову, у питању услови који се тичу енергетике.

С тим у вези је поменуо језеро Газиводе, над којим косовски Албанци траже већинско управљање.

Он је подсетио да је двадесет одсто тог језера на територији централне Србије, половина дела који се налази на Косову је на територији општине Зубин Поток, а друга половина припада општини Србица, те је упитао како могу да траже већинско управљање.

Ово је, како је истакао, навео да би се знало да се разговара о тешким стварима и условима у Бриселу, где ниједан разговор није пријатан са Албанцима под патронатом Брисела.

Нема ни лепо, ни слатко у Бриселу“, нагласио је Вучић.

Даље је казао да је добио позив за посету Вашингтону и Москви.

Када је реч о САД он је оценио да ће та посета бити велики подстицај евроспким интеграцијама Србије и додатно унапређење билатералних односа.

С тим у вези је поменио да су САД помогле Србији на Косову у вези више важних питања, како да зауставимо потпуну отимачину Трепче.

САД нам, према његовим речима, помажу на различите начине као како да економски развијемо север Косова и друге делове наше земље. Они су признали независност Косова, али помажу нашим људима и са нама имају веома конструктиван разговор, рекао је Вучић подвукавши да не постоји за нас значајнија посета.

Он ће, током боравка У САД, како је објаснио одржати предавање на универзитетима Хавард и Џон Хопкинс.

Премијер је, сумирајући прву годину мандата владе коју води, нагласио да су покренуте веома озбиљне, темељне и одговорне екомске реформе, које су Србији отвориле сва врата у свету.

„Не дајем оцене. И када сам ишао на факултет, борио сам се за највишу оцену, за десетку. Много рада, труда и енергије смо уложили, тешке прилике смо затекли и много тога се догодило што је било тешко за нашу земљу, од поплава, украјинске кризе, многих других тешких ствари“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Смедереву.

Он је на питање како би оценио годину дана рада владе и коју би оцену себи дао, одговорио да није било лако, али да мисли да је показана велика посвећеност, љубав према земљи и отаждбини и жеља да се промене ствари.

Влада је, додао је, кренула у веома озбиљне, темељне и одговорне екомске реформе што ниједна влада није урадила у претходних 25 година и што јој признаје цео свет.

„Оно што нам отвара врата свуда у свету није наша политичка позиција, то су само економске реформе и не постоји ниједан стручни човек у свету који то не признаје“, подвукао је Вучић.

Србији се, додао је, одаје признање за то, јер је, за разлику од неких других земаља, и без притиска споља била спремна и довољно снажна да крене у тешке и болне реформе, да би за годину, две или три постала здрава земља са највишим растом у овом делу региона.

Брине ме само случај Бека

Смедерево — Премијер Вучић каже да ефикасност полиције и њени резултати никада нису били већи и да га једино брине што још није разјашњен напад на бизнисмена Милана Бека.

Вучић је у Смедереву рекао новинарима да су полиција и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић неретко радили под великим притиском, али да су, и поред тога, успели да реше убиство Тијане Јурић, погибију Луке Јовановића на Бранковом мосту и друге случајеве, као и да открије убице Ненада Опачића.

„Једино што нисмо успели да решимо до сада, а много тога из прошлости смо решили, што је 15 година стајало, од случаја Ћурувија и многих других, уверен сам да ћемо решити случај Пантић. Оно што нисмо успели до сада, срећом није било са смртним последицама, али ме то веома брине и то је једини тај случај који у том смислу није решен, а то је напад на господина Бека“, рекао је Вучић.

(Танјуг)