П. Иринеј: Морамо да опростимо Јасеновац

irinej gavrilovic

– Морамо да опростимо јер смо хришћани, али не смемо да заборавимо ради нас самих, наших предака, али и да би се злочинци постидели и повукли – рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је у среду у манастиру Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу служио свету архијерејску литургију у помен жртвама логора Јасеновац, поводом обележавања 70 година од пробоја последњих јасеновачких логораша, који се догодио на данашњи дан 1945. године.

Патријарх је позвао вернике да се помоле за све жртве страшног страдања у овом логору и додао да је Господ дао вечни благослов јасеновачким мученицима.

– Злочинци нису свесни шта су чинили, а ми нисмо позвани да судимо и нећемо то да чинимо, него остављамо праведном Богу – закључио је патријарх Иринеј, који је упутио молитву да се зло и страдање, какво је било у Јасеновцу, више никоме и нигде не деси.

Обраћајући се верницима, патријарх је нагласио да не смеју бити заборављени људи који су на данашњи дан извршили пробој из логора.

– Нека је благословена ова земља натопљена крвљу, препуна људског јада и нека је слава светим мученицима јасеновачким – истакао је патријарх.

Иринеј је нагласио да на сваком мјесту у Јасеновцу говори бол, патња и мајке које су  доживеле своју и трагедију своје деце.

– Морамо да се сећамо страшних страдања, од којих је најстрашнији лелек и врисак деце, која су ни крива ни дужна отимана од својих мајки, а онда на најсвирепији начин убијана. Онда се питамо ко смо ми, јер таквог човека који чини такве злочине Господ није створио – поручио је српски патријарх.

СРНА