Улрике Луначек: Београд да прими Тачија као што је и Блера

Ulrike-Lunaček

Постоји „неко“ ко веома јасно показује интересовање за злочине почињене против Срба на Косову. Као што господин Ђурић зна, специјална истражна јединица пронашла је 2014. године снажне доказе против извесних бивших високих званичника Ослободилачке војске Косова, али засигурно не и против ОВК као целине.

 

Стога, ја и мој актуелни извештај ЕП о Косову наглашавамо да успостављање и функционисање специјалног суда за ратне злочине треба да буду приоритет за нову владу Косова, каже у разговору за Данас Улрике Луначек, потпредседница Европског парламента и известитељка ЕП за Косово, коментаришући изјаве директора Канцеларије Владе Србије за КиМ Марка Ђурића.

Ђурић је у реаговању на недавну изјаву Луначекове да Србија „треба да поништи пресуду“ против шефа косовске дипломатије Хашима Тачија између осталог рекао да би „неко требало да се заинтересује за злочине против Срба“ на Косову.

Луначекова истиче да је током своје посете Приштини ове седмице такође позвала косовски парламент да усвоји неопходан пакет закона „у најкраћем могућем року“.

– Што се тиче Тачија, господин Ђурић би требало да веома добро зна да ја нисам неко ко у глобалу брани господина Тачија. Критиковала сам га док је био премијер када сам увиђала разлоге за то. На конференцији за новинаре у уторак у Приштини рекла сам да би Србија, како би показала доследност, требало да се понаша исто као што се понашала у случају Тонија Блера, бившег британског премијера и актуелног саветника српског премијера Вучића – наводи она.

Коментаришући позив који је недавно био упућен шефу косовске дипломатије да учествује на скупу у Београду и то што је премијер Србије позван на форум у Приштини, саговорница Данаса каже да је то „веома позитиван развој догађаја јер добросуседски односи укључују такве позиве и посете“.

– Такође, узгред говорећи, премијери и шефови дипломатије обе државе су се редовно сусретали у протекле три године, руковали се и седели за истим столом. Стога зашто онда не би требало омогућити да посећују једни друге и у матичним државама – сматра потпредседница ЕП.

Нужна бржа примена

Улрике Луначек негативно одговара на питање да ли је задовољна темпом нормализације односа Београда и Приштине. „Много ствари је постигнуто, али спровођење споразума постигнутог пре две године треба да буде брже“, прецизира она.

(Данас)