(Не)озбиљност власти и правосудних органа: Која је разлика између Тачија, Блера, Солане, Олбрајтове и осталих…

bler taci olbrajt

Држава ће се у случају доласка, како га медији у Србији називају,  „косовског министра спољних послова“, односно, осуђеног ратног злочинца Хашима Тачија у Београд, понашати у складу са законом, те да ће бити ухапшен ако дође у Београд, преносе српски медији изјаве званичника. Да ће Тачи бити ухапшен потврдио је и премијер Александар Вучић.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић претходно је рекао да је потерница за Тачијем у Србији на снази, тако да он може да буде ухапшен ако дође у Београд .

„Истрага о Тачију је у прекиду, јер је недоступан српским истражним органима. Централа Интерпола јесте стопирала важење потернице за Тачијем у другим земљама уз образложење да је реч о највишим албанским функционерима. Међутим, у Србији је на снази, тако да ако овде дође можемо да га ухапсимо“, рекао је Вукчевић.

Поставља се питање, која је разлика између Хашима Тачија, са једне стране и Тони Блера, Медлин Олбрајт, Била Клинтона, Хавијера Солане, Весли Кларка и осталих осуђених ратних злочинаца са друге стране, а посебно оних који су посетили Србију. Према пресудама судова у Србији разлика не постоји, јер су сви осуђени за иста злодела. Такође, нико од њих, који су посетили Београд није ухапшен.

Такође се поставља питање, какви су то онда двоструки аршини? Шта раде онда српски званичници са осуђеним ратним злочинцем Хашимом Тачију у Бриселу на преговорима, ако саопштавају о томе да ће бити ухапшен у Београду?

Да ли онда преговарају са човеком који је осуђен за тероризам и ратне злочине од стране суда у Србији или не? Зашто је он подобан саговорник у Бриселу, а са друге стране би био ухапшен у Београду?


фото: flickr

Да ли се онда може рећи да српски званичници свесно и свестрано сарађују са осуђеним ратним злочинцом и да ли би онда и они, аналогно томе, требали бити ухапшени?

По јавним (не)озбиљним иступима у медијима представника правосудних и државних органа Тачију се јавно говори да против њега постоји пресуда и да ће бити ухапшен. У чију је то онда корист? У Тачијеву или у корист правосудних органа? Да ли треба да му се пошаље и телеграм упозорења?

Са друге стране када су се Срби хапсили и хапсе без икаквих најава по „црним“ оптужницама, никада никоме није било најављено преко медија.

Треба подсетити, да иста таква пресуда постоји и сакупља прашину у српском правосуђу и за низ других западних функционера али никоме није пало на памет да их ухапсе.

Али да иронија буде већа, на пример, Тони Блер који је осуђен на 20 година затвора долази у Београд као саветник Владе Србије  и држи предавање српским министрима у Београду, али се на пресуду нико није огласио.

Треба подсетити и на чувене речи овог осуђеног злочинца:  „Рат против Срба није више само војни сукоб. То је битка између добра и зла, између цивилизације и варварства.“

Тони Блер је пред Окружним судом у Београду осуђен на 20 година затвора због подстицања на агресивни рат, повреде територијалног суверенитета, за кривично дјело убиства највиших државних органа у покушају, за ратни злочин против цивилног становништва СРЈугославије и за  кривично дјело употребе недозвољених средстава борбе.
Прилог РТ: Београд постао марионета – Блер ће саветовати Александра Вучића – клинути „CC“ за српски превод
Изрека пресуде против Тонија Блера

Медлин Олбрајт је такође боравила и дочекана на „велика врата“ у Србији, а која је такође осуђена у Србији на казну затвора у трајању од 20 година, али се у Србији опет нико није огласио.

Медлин Олбрајт на 01:02 говори: Одбвратни Срби!


Београд је посетио и осуђени ратни злочинац Хавијер Солана који је такође осуђен на казну затвора у трајању од 20 година , али гле чуда, и он је дочекан на велика врата и никоме није пало на памет да га ухапси.

Одређени политичари говоре како је пресуда против западних званичника, тобоже пресуда „режима“ председника Слободана Милошевића, а не пресуда српског суда против ратних злочинаца, па се поставља питање, и да је тако, чија је пресуда против, како га медији у Србији називају „министра спољних послова Косова“ Хашима Тачија, „режима“ председника Слободана Милошевића или суда у Србији?

Право важи за све, и то без изузетака.

Комплетну пресуду писану на 250. страница можете преузети ОВДЕ – (zip-pdf,19Mb)

Вања Савићевић – Спутник