Петрит Сељими: Ни нама није лако да примамо Вулина, па примите и ви Тачија

petrit-selimi

Београд — Преузели смо све кораке да информишемо српску страну о доласку ткзв. шефа дипломатије Косова Хашима Тачија у Београд, изјавио је његов заменик Петрит Сељими.

„Могу да потврдим да смо позитивно одговорили пре неколико седмица на позив српске невладине организације да учествујемо на конференцији и преузели смо све неопходне кораке да благовремено информишемо српску страну“, изјавио је Сељими за „Данас“.

 

Не мислим да је то питање формалних обавештења, већ пре политичке воље у Београду да омогући ову посету, наводи у разговору за „Данас“ Петрит Сељими, заменик ткзв. косовског шефа дипломатије Хашима Тачија, коментаришући изјаве министра спољних послова Србије Ивице Дачића да је из медија сазнао за конференцију која се одржава 24. априла у Београду, а на коју је позван ткзв. шеф косовске дипломатије Хашим Тачи.

Саговорник „Данаса“ истиче да му се „не допада да дискутује о овим питањима у медијима јер верује да имамо прилично добре процедуре које укључују официре за везу у Приштини и Београду“.

Међутим, директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић тврди да ткзв. заменик премијера Косова Хашим Тачи није званично затражио одобрење за посету Београду.

На питање како оцењује поруке министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића и српског тужиоца за ратне злочине Владимира Вукчевића да Тачи може да буде ухапшен ако дође у Београд јер је у Србији за њим расписана потерница, Сељими је рекао, између осталог, да Србија мора да пронађе снагу и прекине све везе са Милошевићевим периодом, а уколико те одлуке суда буду на снази, онда ће само неколицина Косовара икада моћи да дође у званичну посету Србији.

Он је рекао да косовска страна чека званичан одговор српске владе на захтев за посету.

 

На питање „Данаса“ да ли сматра да би било ко у Београду могао да гарантује безбедност Тачију, Сељими је одговорио да мисли да је то није питање безбедности већ пре политичке воље.

„Ако постоји воља, постоји и начин. Није лако Косову да омогући министру Вулину да посети Косово након што он прича ствари попут „Бог је послао Милошевића“, али зарад нормализације и зарад постизања напретка у мировном процесу морамо бити одговорни као држава и гарантовати безбедност без обзира на емоције. Тачи у Београд долази са једном поруком, хајде да радимо заједно у правцу ЕУ будућности“.

Сељими није конкретно одговорио на питање да ли се Тачи консултовао са неким из Европске уније у вези са посетом Београду.

„У контакту смо са свим релевантним факторима у међународној заједници и ми верујемо да све кораке који помажу нормализацији односа између држава подржавају пријатељи Косова и пријатељи Србије“.

(Данас)