Албанци: Американци стекли право на Прешевску долину

albanci-presevoСКОПЉЕ – Демократски фронт за национално обједињење (ДФНО), са седиштем у Тирани, тражи од Сједињених Америчких Држава (САД) да такозвану Прешевску долину, југ централне Србије, одузму од Србије и на тај начин онемогуће Русију да гради канал Дунав – Морава – Вардар, пише скопска „Нова Македонија“.

У писму бившој америчкој државној секретарки Хилари Клинтон, Фронт сугерише да САД „Прешевску долину“ одузму од Србије тако што ће је прогласити својом прекоокеанском територијом по принципу Панамског канала.

Лист на насловној страни пише да би циљ ове евентуалне америчке интервенције био успостављање доминације у целости на Балканском полуострву. ДФНО, која у свом логу има мапу велике Албаније, сматра наиме да идеја око изградње канала “антиалбанска с циљем етничког чишћења АлбанацаИ“ и давања могућности Русији да контролише целу територију.

ДФНО Клинтонову подсећа да је пројекат изградње канала стар више од 100 година када је, како наводе, дописник „Њујорк Тајмса“ са Балкана обелоданио договор који су амерички и руски капиталисти потписали у Сант Петерсбургу. Тиме су, тврди се у писму Клинтоновној, Американци стекли право на Прешевску долину, пише макеоднски дневни лист цитирајући делове писма.
“Прешевска долина треба да буде враћена у фокус интересовања САД као прекоморска америчка територија јер је пођеднако важна као и Панамски канал, који је екстериторијалан од Панаме. На тој територији је потребо америчко присуство исто као и у осталим оваквим територијама”, наводи се у писмо.

У ДФНО-у сматрају да би за решавање проблема „Прешевске долине“ требало испоштовати принцип самоопредлејења, односно да би Албанци с југа Србије требало да имају право на свој став.
„Тим људима треба дозволити да имају последњу реч са ким желе да живе и ставити тачку на експериенталне политике на Балкану“, сматрају у ДФНО.

Линк ка вестима у македонској штампи

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП