Вук Драшковић: „Влада Србије мора испред зграде Скупштине подићи меморијал Сребреници“

Гостујући у емисији Прессинг, лидер Српског покрета обнове Вук Драшковић је казао да се сви морају суочити са истином, те да Влада Србије мора испред зграде Скупштине подићи меморијал Сребреници.

Драшковић: Клањам се свим жртвама палим од српске руке
Извор: Н1

Лидер Спрског покрета обнове је у вечерашњем Прессингу истакао да је БиХ дужна признати Косово макар онолико колико и Србија.

Није моје да коментаришем одлуке Вијећа министара БиХ. БиХ и њена влада су дужни макар онолико као Влада Србије, не да призна Косово тако што це послати амбасадора тамо, него да призна реалност„, истакао је он.

Драшковић је још казао да доста политичких опција у Влади Србије одбија признати реалност и да се кују завјере против Бриселског споразума.

Све више јачају снаге које одбијају реалност у Србији и до те мјере да се могу чути пароле из Владе да Србија има двије пријестолнице, Београд и Косово. Много је завјера против Бриселског споразума. Покушава се подметнути неистинита прича да се Србија кажњава од Европе због своје улоге на руском фронту, због тога што мала шака војника иде на параду побједе над нацизмом или због тога што Србија неће да уведе санкције Русији. То није тачно. Пут Србије ка Европи се не блокира на било каквом фронту„, истакао је Драшковић.

Казао је да људи имају право да се промјене и признају грешку.

Одузети људима право да се промјене и да признају грешку јесте једна политика која води ка учвршћавању људи у заблудама и грешкама. Нема напретка уколико се људима не дозволи могућност да се покају, промјене мишљење, увиде своје грешке. Ја често спомињем Христа који каже: Дражи ми је један покајани, него стотину анђела. Хисторија моје странке је посута људским животима, јер смо били против разбијања Југославије. Ја сам предводио десет година другу Србију која је носила црни флор због српских злочина иза којих је стајао режим Слободана Милошевића. Уложио сам снажну подршку у кретање Србије ка Европи и Западу, то је политика Aлександра Вучића. Не подржавам саплитање те политике, нити минирање Бриселског споразума„, истакао је Вук Драшковић.

Извор: Н1

Након што га је водитељ Aмир Зукић подсјетио да је у својим ђелима говорио да се испред зграде скупштине Владе Србије треба направити меморијани центар за жртве Сребренице, Драшковић је казао да је то истина и да се Србија мора угледати на Њемачку.

То су огољене истине и не треба да никоме сметају. Морамо се угледати на Њемачку која је признала слом и пораз политике нацизма, признала злочине, не умањујући и не правдајући злочине других над Њемцима којих је било много. Они су лансирали нову политику која је била очишћена од нацизма. То Србија мора да исто уради. Aко су Нијемци могли да пред Бундестагом направе меморијал Холокаусту, да сваки посланик кад погледа кроз прозор, суочи се са злом из прошлости„, казао је Драшковић и додао:

Мислим да се ми не можемо исцијелити од својих злочина и навике да хвалимо своје злочине, а осуђујемо туђе, док испред Скупштине Србије не буде меморијал Сребреници, испред хрватског Сабора меморијал Јасеновцу, испред босанског Парламента меморијал јами Ражани До гђе је урађен покољ херцеговачких Срба„.

Још је казао да се клања свим жртвама и жртвама Сребренице које су „пале од српске руке“.

Ја се жртвама Сребренице и свим жртвама које су пале од српске руке клањам. Срамота пада на цијели српски народ. Невина жртва је на крају судија и коначни побједник„, казао је он.

http://ba.n1info.com/a37141/Vijesti/Vijesti/Vuk-Draskovic-o-priznavanju-zlocina.html