Џон Кери, у име Барака Обаме: Америчко-српски односи јачају

john-kerry

Државни секретар Сједињених Америчких Држава Џон Кери упутио је, у име председника Барака Обаме, писмо председнику Србије Томиславу Николићу, у коме се наглашава да америчко-српски односи јачају и да су на узлазној путањи.

Сједињене Америчке Државе су, како се истиче, сагласне са оценом председника Николића да се улога Србије, како регионално, тако и глобално, умногоме изменила последњих година.

У писму се, такође, наглашава и улога српског председавања ОЕБС-у и наводи да Сједињене Америчке Државе поздрављају одлучност наше земље да подржи принципе из Хелсинкија и током периода украјинске кризе.

На глобалном плану, допринос мировним мисијама у Африци и на Блиском Истоку показују преданост Србије у давању подршке мировним операцијама широм света, наводи се у писму.

Како се оцењује, подршка глобалној коалицији за борбу против Исламске државе, као и планови српске владе да крајем априла одржи регионални министарски састанак о учешћу бораца у сукобима изван сопствене земље, сведочи о посвећености Србије сузбијању екстремизма и тероризма.

Сједињене Америчке Државе такође поздрављају последњу успешну рунду дијалога са Приштином.

На крају, Кери је подвукао, да председник Обама цени „солидарност Србије у процесу сарадње наше две земље, како би се суочиле са глобалним претњама“.

(РТС)