Писмо епископу ваљевском Милутину

vladika-valjevski-milutin-

Христос Васкрсе!

Преосвећени, Вама и Вашој Епархији честитам најрадоснији хришћански празник – Васкрсење Господа Нашега Исуса Христа! Нека светлост овога празника учини да сваки дан буде као Васкрс – победа над победама, корак ближе ка Царству Небеском.

Преосвећени, дајем себи слободу да Вам се директно обратим, као верно чедо Српске Православне Цркве, као прост и слабо учен човек, који срцем прима све оно што се дешава нашој Мајци Цркви. Због тога, уз сву радост коју нам Васкрс доноси, осећам и зебњу и велику бригу, јер је наша Црква распета, а васкрсења нема на видику.

Знам да нас је сам Господ, са Светим Оцима, те и вама, нашим пастирима, научио стрпљењу и трпљењу, али и труду и делању, јавном исповедању Вере, као главним средствима на путу ка обећаној коначној победи. Без свега тога, бојим се, наша Мајка Црква ће још дуго остати распета, а празнина у срцима због тога бити све већа и већа.

Преосвећени, обраћам Вам се због великог светила, Ваљевске Грачанице. Не морам да Вам говорим како се осећам, јер сам убеђен да се и Ви тако осећате, да се тако осећају сви верници СПЦ, док сви заједно са зебњом дочекујемо нови дан, у којем ова светиња може бити уништена – на вечну срамоту, тугу и проклетство. Стрепња, да уништавање Ваљевске Грачанице не буде само почетак, и да многе светиње не буду доведене у опасност, стварно је велика. Зато дајем себи слободу да Вам упутим предлог: преселите привремено седиште Ваше Епархије баш у Ваљевску Грачаницу. То би, засигурно, зауставило надолазеће зло. Станите на чело одбране, јер бисмо тада и ми, верни народ, видевши пастире на челу престали да будемо изгубљено и расејано стадо, већ стадо Христово, спремно да се бори и страда без обзира на цену. Дужни смо то, пре свега Господу, као наш труд за неизмерне дарове које нам је дао, али смо дужни да тиме узвратимо и нашим светим и славним прецима за њихове жртве, преносећи такво наследство нашим потомцима.
Да има ко да се помоли за нас.

Нека би Вам Господ дао снаге, како би Ваљевска Грачаница и даље била светионик Православља, а њена звона оглашавала победу и једино победу – над смрћу.

Христос васкрсе!

О Васкрсу 2015.
Радован Таин, Ново село