Горан Хаџић стигао у Србију: На слободи уз кућни притвор

Некадашњи председник Републике Српске Крајине Горан Хаџић стигао је у ноћи између среде и четвртка у породичну кућу у Новом Саду, пошто га је Хашки трибунал пустио на привремену слободу због лечења.

Тањуг
Стигао у Србију: Горан Хаџић, некадашњи председник Републике Српске Крајине

Aвион у коме се налазио Хаџић слетео је у среду увече, нешто после 23 часа на београдски аеродром „Никола Тесла“, а до Новог Сада је превезен у полицијском аутомобилу.

На аеродрому је било више новинарских екипа којима, међутим, није било омогућено да сниме сам излазак Хаџића из авиона, али је примећено појачано присуство полиције.

Возило у којем је Хаџић седео на задњем десном седишту, застало је неколико тренутака испред дворшне капије коју је отворио његов син.

Пошто је марица ушла у двориште његове породичне куће, полицајци који су обезбеђивали цео кварт зауставили су новинаре и испред њих затворили капију.

Све време док су бројне новинарске и ТВ екипе из земаља окружење чекале на улици испред Хаџићеве куће, нико од чланове његове фамилије није излазио.

Дворишна расвета је око 20 часова била угашена, а у кући се приметило светло само на једном прозору. Његове комшије дискретно су пратиле догађање испред својих кућа са прозора и нико није излазио на улицу.

Према сазнањима „Блица“, Хаџић у Новом Саду остаје до краја маја после чега ће морати да се врати у Хаг на лекарска испитивање када ће бити одлучено да ли ће му бити настављено суђење или ће се одложити на неодређено време због тешке болести.

Влада Србије обавезала се да ће свакодневно обилазити Хаџића и о томе извештавати Хашки суд. Хаџић је обавезан да буде у својој кући од 23 часа увече до седам сати ујутру. Уколико буде потребе да иде у здравствене установе, то ће такође бити под наџором и контролом и о томе ће власт извештавати Трибунал. У случају да Хаџић напусти овај својеврсни кућни прутвор, Влада је дала гаранцију суду да ће га ухапсити и вратити назад у Схевенинген.

Како је раније изјавио адвокат Зоран Живановић, Хаџића нису могли да дочекају ни он, ни чланови породице.

Хаџžић се вратио у Србију, пошšто је Трибунал у Хагу донео одлуку о његовом пушšтању на привремену слободу ради лечења, а бивши председник РСК треба да се врати у Хаг до краја маја, саопштено је раније из Трибунала.

Блиц, СРНА