Влада Србије шиптарима предаје сву логистику цивилне заштите, а око 50-ак Срба предаће на „суд“

civilna zastita kim

Канцеларија ткзв. косовског премијера Исе Мутафе објавила је на свом интернет-сајту детаље Споразума о укидању Цивилне заштите на северу Косова који је потписан у Бриселу 26. марта ове године.

Према овом споразуму Приштина ће, од укупно 751 припадника Цивилне заштите, „прихватити“ и запослити 483 радника којима ће, ако прођу ригорозне безбедносне провере бити понуђен посао Косовској агенцији за ванредне ситуације (80), у Косовској корективној служби (20), косовским институцијама које се баве верским и културним садржајима (20)… Још 50 радника Цивилне заштите биће исплаћено из фонда за непредвиђене ситуације. Услов је да поседују личну карту Косова или су у фази њеног добијања.

о 27. априла биће формирана и посебна комисија која ће до 10. јула извршити селекцију кандидата, а потом им понудити да до 14. августа потпишу уговоре. Комплетан процес преузимања требало би да се заврши до првог септембра.

Како је изјавила Едита Тахири, шеф косовског преговарачког тима, Београд је Европској унији доставио листу локација просторија и надзорних места Цивилне заштите која ће предати властима у Приштини. Три надзорна центра код Лепосавића, Сочанице и Косовске Митровице биће уклоњена до 20. априла, предаја просторија, опреме и технике уследиће након што Европска унија верификује преузимање првих 105 радника Цивилне заштите.

Биће посла и за суд

Према незваничним информацијама, најмање 50 припадника Цивилне заштите непожењно је у Приштини. Чим се за то укаже прилика, они ће бити кривично гоњени. Ради се о људима који су, како тврде у Приштини, били најекспониранији приликом паљења пунктова, на барикадама, у блокадама и сл.

Припадници Цивилне заштите мораће Приштини да предају чак и 400 специјалних јакни које су до сада користили. Београд је такође доставио и доказе да распуштена Цивилна заштита не поседује никакво оружје.

Д. Н. ПЕТРОВИЋ – ВЕСТИ