Бодо Вебер: Србију у процесу прикључења ЕУ чекају признање независности Косова и увођење санкција Русији

bodo-veber-ps

БЕОГРАД – Србију у процесу европских интеграција чекају два веома тешка услова. Један је признање независности Косова, а други увођење економских санкција Русији, упозорава угледни немачки политички аналитичар Бодо Вебер.

 

Према његовим речима, наша држава добиће захтеве за нове договоре с Приштином.

– Потребно је подсетити на то да се Бриселски споразум зове „први споразум“. Али то у суштини нису нови услови. Они су, на једној страни, садржани у захтеву с којим је немачка канцеларка Ангела Меркел 2011. интервенисала по питању Косова, а то је разградња паралелних институција. У другој реченици у Бриселском споразуму Београд се обавезао да неће спречити чланство Косова у ЕУ. Прво значи разградњу институција државе Србије на територији Косова, а друго де факто признање реалности независност Косова, можда чак и формално признање у неком тренутку – каже Вебер за Курир.

Он истиче да је у процесу придруживања ЕУ Косово и даље најважнији фактор за Србију, али да нас очекују и друга искушења.

– Ни после потпуне нормализације односа с Косовом, Србија неће ући у ЕУ ако остаје нереформисана. Осим тога, и однос Србије према Русији зависиће од тога да ли ће се у догледно време поново нормализовати односи између Запада и Москве, што није на видику. Ако за две-три године још остану на снази санкције ЕУ, ко год буде владао тад – сматра Вебер.

(Курир)