Порфирије се одриче Војводе Ђујића (ВИДЕО)

vladika-porfirije

Зашутио сам кад се пјевало о кокарди. Искористили су ту снимку баш сада кад сам осудио паљење хрватске заставе

Очекивао сам дискредитацију. Снимку која је на YоуТубеу три, четири године искористили су баш сада када сам осудио паљење хрватске заставе, јер сметам радикалима у Србији и јастребовима у Српској православној цркви – рекао нам је загребачки митрополит.

Очекивао сам напад и чудим се да су толико дуго чекали да ми нешто подметну – рекао нам је митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић), коментирајући да је пјевао четничке пјесме, како су јучер пренијели неки портали.

– Желе ме дискредитирати, али неће успјети. И прије и сада сам на нишану и лијевих и десних. И једни и други би хтјели да им припадам, али се трудим да сам изнад свих, тј. да су сви моји, по вјери, не само лијеви и десни, без обзира на припадност – каже нам митрополит Порфирије.

О чему се, заправо, ради у спорној снимци?

– Прије пет година био сам гост у Чикагу, у Источноамеричкој епархији, имао сам серију духовних предавања и баш сам се у томе америчком контексту трудио говорити кршћанскије и духовније него иначе. Након литургије био је ручак и забава, рекао сам о. Воји Билбији да отпјева ‘нашу пјесму’, мислећи на „Тамо далеко“. Он је почео пјевати пјесму коју и не знам и некако сам пјевушио за њима, мало изненађен што није запјевао ону коју сам мислио, па сам у једном тренутку и зашутио – објаснио је митрополит Порфирије, а када смо и сами погледали снимку, увјерили смо се у то, а посебно да је зашутио када се пјевало о „кокарди војводе Ђујића“.

Djujic i vladika nikolaj
Владика Николај и Војвода Ђујић

‘Прилика за душмане’

Снимка је објављена, очито, како би се дискредитирало новог загребачког митрополита због његових отворених и дијалошких ставова откако је прије девет мјесеци дошао у Хрватску.

– Ова снимка на YоуТубеу је већ три, четири године. Добио сам информацију да је из једног центра у Србији вијест о овој снимци дистрибуирана прије три-четири дана свим медијима у Србији, али да они то нису хтјели објавити. Бојим се да постоји нетко тко има злу намјеру и коме не одговара оно што се, уз помоћ Божју и скромно, трудим свједочити еванђеље. A то значи без трунке задње намјере и отвореност за све, да прихватим свакога онаквим какав јест – каже митрополит, парафразирајући грчку пословицу да је „ово прилика за душмане да имају занимацију, а за пријатеље да се забављају и да ме зафркавају“.

– Све што сам говорио откако сам почео јавно говорити, а томе има више десетљећа, може се на безброј сајтова виђети. Никад се није догодило да не говорим кршћански и еванђеоски – каже митрополит Порфирије.

Дознајемо како је иницијатор акције против митрополита Порфирија србијанска десница, која није задовољна његовим изјавама о Шешељу.

– Не знам тко је центар ове иницијативе. Постоје неки кругови у Цркви који нису задовољни начином на који овђе функционирам – каже нам митрополит, додајући како свему неће придавати велику пажњу јер се све његове ријечи могу провјерити.

Лако је провјерити

– A још је лакше провјерити што сам радио свих ових година. Десетљећима сам био међу ријеткима у нашој Цркви који је улагао све напоре и снаге у изграђивање пријатељских и братских односа са свима и изграђивање дијалога.

У своме сам манастиру 2000. организирао, с тадашњим предсједником Бискупске конференције Еуропске уније, камп у којему сам живио с 200 младих људи из 12 еуропских земаља, који су 10 дана боравили с нама.

Да не говорим о многим сусретима с католицима, жидовима, муслиманима, бројним јавним трибинама и на телевизији. Све је то провјерљиво. Уосталом, виђет ће се све у мом даљњем раду – рекао нам је митрополит Порфирије, који је, према нашем дојму, прилично мирно и лежерно доживио ову провокацију.

А овако је Војвода Ђујић говорио о хрватима, папи, екуменизму…

Вечерњи.хр – Срби на окуп