СРАМНО!!! Тачи долази 24. априла у Београд?

??????????????????????????

Приштина, Београд – Такозвани заменик премијера и ткзв. шеф дипломатије Косова Хашим Тачи потврдио је учешће на конференцији „ЕУ интеграција Западног Балкана: можемо боље заједно“, коју 24. априла у Београду организује невладина организација Омладински одбор за образовање, сазнаје Данас незванично од извора блиских Тачију. Како прецизирају наши саговорници, „ЕУ лобира да се посета догоди, а Влада у Београду ове седмице треба да донесе одлуку у вези са његовим доласком“. У случају да Влада Србије да зелено светло, била би то прва посета ткзв. бившег косовског премијера Београду.

– Позив да учествују на конференцији која се одржава у „Метрополу“ добили су, између осталих, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, шеф македонске дипломатије Никола Поповски, шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић, амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф, те шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Пре неколико месеци наш лист није успео код надлежних правосудних институција и у МУП-у да добије званичну информацију какав је тачно статус Хашима Тачија, бившег косовског премијера, и да ли би он, теоретски, могао да посети Београд. Незванично, речено нам је да се против њега води нека врста истражног поступка за ратне злочине.
Тачи је прошле седмице посетио Загреб и Љубљану. Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић је након састанка рекла да Хрватска и Косово континуирано сарађују на читавом низу тема, од привредних и политичких до европских, билатералне односе оценила добрим, али и истакла да постоје велике могућности за њихово проширење. У јануару ове године Тачи је такође посетио Црну Гору.

„Имао је већ неколико посета региону, а и главним центрима моћи. Свуда где је отпутовао срео је не само министре спољних послова него и премијере и председнике држава. Локални аналитичари већ запажају да му је спољна политика веома позитивна и прихватљива и за неформалну председничку кампању“, прецизирали су недавно извори Данаса.

Председничке амбиције

Извори Данаса блиски Демократској партији Косова, коју предводи Тачи, прошле седмице су казали да он разматра „могуће правне и политичке путеве“ како би заменио Aтифете Јахјагу на председничкој функцији. У том контексту навели су да Тачи рачуна да ће се спровести део коалиционог споразума са Демократским савезом Косова, чији лидер је актуелни премијер Иса Мустафа, о његовом будућем ангажману као председника Косова, од почетка 2016, односно након што истекне мандат Јахјаги, али да „има пар зачкољица које би могле да ставе овај договор под знак питања“, па се не искључује ни могућност промене Устава.

Данас