СТРЕЛКОВ: Украјина ће покушати да војно ликвидира Новоросију, напашће и Крим

ЖУЧКОВСКИ: СПАРТАК ЈЕ ОДБРАНИО КОМАНДИР ГИВИ, ПЕСКИ СМО ПРВО ГУБИЛИ ПА ПОВРАТИЛИ

strelkov 2
Игор Стрелков

  • Војни аналитичар Борис РОЖИН: Украјинци су покушали да приђу Доњецку и са северозапада и зато су тенковима и пешадијом нападали позиције армије ДНР испред железничког депоа Доњецк-Северни и Волво-центра. Оба напада су одбијена, али се пуцало и јутрос па су тела убијених украјинских војника и у раним поподневним сатима лежала по улицама и јарковима. Армија ДНР имала је неколико погинулих и до 50 рањених
  • СТРЕЛКОВ: Чак и у случају да јој Новоросија буде поклоњена – Украјина ће пре или касније почети рат за Крим. Не сме се заборављати да су преврат у Кијеву платили Американци и да данашња украјинска власт њихова марионетска власт која је и формирана за конфликт са Русијом, наравно – и ратни. Зато Украјина не прави ни најмање уступке

ЈОШ није јасно: шта је стајало иза два последња покушаја Украјинаца да заузму велика и стратешки важна насеља између Доњецка и његовог аеродрома – Пески и Спартак.

Можда се се њиховим комплетним преузимањем добију нове изгледне тачке за напад на сам Доњецк. Јер, за такав напад би било потребно неупоредиво више војске и ратне технике.

Шта се тачно догађало за време последњег напада на Пески и Спартак, односно током борби које су потрајале целу прошлу ноћ, описао је познати борац армије Доњецке Републике Александар Жучковски. Факти преносе део његовог сведочења:

„Када сам се ја у све укључио, насеље Пески су потпуно контролисали Украјинци који су у моћном налету били потиснули наше из неутралне зоне и почели да их – моћном паљбом из тенкова и минобацача од 120 милиметара – потискују даље, према самој периферији.

Нешто слично се догађало и у Спартаку где је наш батаљон „Восток“ био принуђен да се повлачи. Ствар је спасио командир Гиви који је прискочио у помоћ из аеродрома са својим људима и три тенка. Они су зауставили Украјинце, а то је дало прилику и „Востоку“ да се врати.


Командир Гиви

Мало касније су наши артиљеријом добро „преорали“ украјински штаб, па прешли у контранапд и вратили све изгубљене позиције у оба насеља. Украјинци су само насељу Пески имали до 10 погинулих“.

Војни аналитичар Борис Рожин тврди да су Украјинци покушали да приђу Доњецку и са северозапада и да су зато тенковима и пешадијом нападали позиције армије ДНР испред железничког депоа Доњецк-Северни и Волво-центра.

Оба напада су одбијена, али се пуцало и јутрос па су тела убијених украјинских војника и у раним поподневним сатима лежала по улицама и јарковима.

Рожин тврди да је армија ДНР имала „неколико убијених и до 50 рањених“.

Мада није директно коментарисао ове борбе вођене током преотекла два дана, први министар одбране Доњецке Републике Игор Стрелков упозорио је да Русију чека рат и објаснио сопствену процену:

„Украјина покушава, а тек ће озбиљно покушати да потпуно ликвидира Новоросију. А пошто Русија не може дозволити уништење Новоросије – односно геноцид руског народа – Москва може бити увучена у рат. Колико ће и како бити увучена – још је прерано да се говори. Међутим, апсолутно је ван сваке сумње да Украјина има намеру да ратује против Русије.

Чак и у случају да јој Новоросија буде поклоњена – Украјина ће пре или касније почети рат за Крим. Не сме се заборављати да су преврат у Кијеву платили Американци и да данашња украјинска власт њихова марионетска власт која је и формирана за конфликт са Русијом, наравно – и ратни. Зато Украјина не прави ни најмање уступке“.

Факти.орг