Хашим Тачи: Очекујем да ће за 5 година Косово постати члан НАТО, признање би могло да дође и од Србије и УН

taci jasari

Приштина – Хашим Тачи изјавио је да Београд и Приштина треба да раде на пуној нормализацији односа.

„Треба да радимо на пуној нормализацији односа између земаља, на изградњи добросуседских односа. Само као независне земље Косово и Србија су гаранција стабилности у региону и овај процес је незаустављив“, рекао је Тачи за словеначку агенцију СТА током посете Љубљани.

 

Тачи је најавио да ће ткзв. Косово одлуком ткзв. парламента успоставити специјални суд за ратне злочине крајем априла или почетком маја.

„Косово нема шта да крије. Понудили смо пуну подршку и тесну сарадњу“, рекао је Тачи.

За пет година, како каже, ткзв. Косово види као чланицу НАТО-а и земљу која је завршила процедуру визне либерализације и потписала Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, а такође и као чланицу Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

Он такође верује да ће ткзв. Косово признати Међународна фудбалска федерација (ФИФА) и Унија европских фудбалских асоцијација (УЕФА).

Признање би, како је навео, такође могло да дође од Србије и евентуално Уједињених нација.

„Чинимо напоре да се укључимо у што више регионалних и европских организација, да што више ојачамо нашу ствар у међународној заједници“, рекао је Тачи додавши да то значи већи број међународних признања, укључујући и оно од Србије.

Говорећи о масовној емиграцији са Косова почетком године, Тачи је навео да се сличан феномен може видети у Србији, Хрватској, Албанији, Македонији и Црној Гори, с том разликом што се она догодила на Косову пре визне либерализације.

„Егзодус је сад потпуно заустављен и то је била врло добра лекција за нас“, рекао је Тачи и додао да ће „Косово“ осигурати да одбијени тражиоци азила буду збринути, да добију посао и реинтегришу се у друштво.

Говорећи о безбедносним претњама, Тачи је рекао да се ткзв. Косово одлучно бори против фундаментализма и подсетио да су власти прошле године ухапсиле више од 100 особа које су се вратиле из Ирака и Сирије.

„Усвојили смо закон о спречавању учешћа у ратовима у иностранству. На Косову нема места за операције исламских фундаменталиста или терориста“, рекао је Тачи додавши да ће Приштина наставити да се бори против тога и у будућности.

Тачи је потврдио да ће се кандидовати за председника следеће године.

„Није то права борба за опстанак, али кандидоваћу се и бићу изабран, наравно уз благослов грађана“, рекао је Тачи за СТА.

Тачи, који се налази у посети Словенији, рекао је да је Словенија присутна на Косову кроз Кфор и Еулекс, као и у економском смислу.

(Танјуг)