Турчинов: Направићемо „прљаву“, али ефикасну атомску бомбу

atomska-bomba

Потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин је прокоментарисао речи секретара Службе националне безбедности Украјине Александра Турчинова о стварању „прљаве“ атомске бомбе, назвавши украјинског политичара дебилом.  

turcinov

„Тучинов о могућем стварању ‘прљаве’ бомбе: најважнија је ефикасност… Дебил“, написао је Рогозин на својој Твитер страници.

Турчинов је јуче, 9. априла, одговарајући на питање новинара о могућности да Украјина направи такозвану прљаву атомску бомбу, изјавио да ће се за то користити сви расположиви ресурси.

„Не сматрам да је потребно да говоримо о детаљима тог питања у јавности или да на томе базирамо неке информације у медијима. То су затворени војнотехнички програми које ћемо реализовати“, изјавио је Турчинов, а преноси РИА „Новости“. Он је истакао да је за Украјину најважније да оружје буде ефикасно. „А да ли је оно прљаво или чисто, то је већ посебно технолошко питање“, додао је он.

Турчинов је такође саопштио да Украјина „ради на развоју моћних системских технологија које дају могућност да се у наоружање уведу све савремене технологије“. Осим тога, према његовим речима, Украјина је одлучила да створи сопствени обавештајни аерокосмички систем.

Раније је саопштено да велики украјински одбрамбени концерн планира да у периоду од три године пређе на стандарде НАТО- у производњи оружја.

Руска Реч