Хашим Тачи: Север Косова никада неће добити аутономију

hasim-taci21

Дан након што су Београд и Брисел осудили изјаву албанског премијера Едија Раме о „националном уједињењу Косова и Албаније“, такозвани косовски министар спољних послова Хашим Тачи поручио је из Загреба, где је боравио у једнодневној посети, да је идеја велике Албаније смишљена у Србији.

Идеју велике Албаније нису смислили Албанци, него непријатељи Албанаца – рекао је Тачи за агенцију Хина.

Он је додао да је прикључење Европској унији „воља и жеља грађана и политичког вођства Косова и Албаније, свих Албанаца“.

Тачи је рекао да се споразум о нормализацији односа Београда и Приштине спроводи, те да је потребно да се локални Срби интегришу у косовску полицију, судство и правосуђе…, уз поруку да је „српски сан о отцепљењу дела Косова заувек завршен“.

– Неће бити ни аутономије тог дела Косова, ни „Републике Српске“ ни поделе Косова. Настојање Србије да подели Косово је било јако опасно, јер свака земља регије има по једну Митровицу попут нас – казао је Тачи уз напомену хрватске агенције да је реч о граду који је „симбол етничких подела на Косову“.

Сигуран је, каже, да ће Београд пре или касније признати независност јужне српске покрајине било „корак по корак“ током приступања Србије ЕУ-у или кроз „истовремено прикључење Косова и Србије Унији“.

– Постане ли Србија чланица пре Косова, биће то велика грешка с историјским и стратешким последицама за цели регион – каже Тачи који страхује да би „Србија као чланица ЕУ могла имати негативан став према Косову“.

Сматра да „највећу помоћ коју ЕУ може дати Косову и Србији је да цео регион уђе у ЕУ истовремено, као група“.

(Танјуг)