ТРЕСЕ ГА ИСКРЕНОСТ: Ивица Дачић: Србија не би ушла у ЕУ када би признала Косово јер ће увек постојати неки нови услови

Ivica Dacic 2

Београд — Министар Ивица Дачић каже да није никаква новина да се пред Србију, кад год испуни један велики услов у приближавању Унији, постављају нови и тежи услови.

 

Председеник скупштинског одбора за евроинтеграције Александар Сенић каже да не постоје додатни услови о којима прича Дачић и да Србија треба да се држи свог европског пута.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да је погрешно цитиран у медијима који су објавили његову наводну изјаву да „и када бисмо признали Косово, не би нас примили у ЕУ“.

Он је објаснио шта је рекао у интервјуу Спутњику, а шта су медији од тога издвојили као ударну вест.

На питање да прокоментарише изјаву председника Николића „Да би Србија, кад би признала Косово, за месец дана била у ЕУ“, Дачић је одговорио: „Не би, зато што ће увек постојати неки нови услови“.

„Чекајте, ја сам одговорио на питање да ли ће за месец дана да уђе“, каже министар спољних послова.

Дачић ипак не пориче да се пред Србију постављају нови услови, које назива покретним циљевима. Пита се зашто се сада прича о 11 тачака које је утврдио Немачки парламент када је са Србијом договорено да је за отварање поглавља неопходна имплементација Бриселског споразума.

„Ја сам потписао Бриселски споразум. Какве везе има мост у Косовској Митровици и Парк мира са Бриселским споразумом. Како је онда услов за отварање поглавља имплементација Бриселског споразума. Није! Онда реците није услов само Бриселски споразум, него и додатне тачке те те и те. То је поштен однос који Србија тражи. Ја имам право то да кажем јер ја сам министар спољних послова Србије а не опуномоћеник ЕУ“, наводи Дачић.

Председник скупштинског одбора за евроинтеграције Александар Сенић каже да не постоје додатни услови о којима прича Дачић и да Србија треба да се држи свог европског пута.

„Мислим да никаквих нових услова нема. Претпостављам да је давање оваквих изјава седење на две столице па кад нам се обе столице измакну онда је неко други крив“, објашњава Сенић.

Шеф скупштинског одбора за Косово Милован Дрецун сматра да је Србија у саставу ЕУ интерес Запада и његов главни ослонац на Балкану, али не искључује могућност додатних притисака.

„У том смислу постоји граница до које Србија може да прихвата захтеве. Преко те границе се директно нарушавају наши витални национални и државни интереси. И не може ниједна озбиљна влада да иде против саме себе“, истиче Дрецун.

Без обзира на додавање нових услова што, према речима Ивице Дачића, није поштен однос према нашој земљи, интерес Србије је чланство у ЕУ.

(Б92)