Хероји са Кошара заслужују обележје!

Сећање на херојску одбрану Кошара  9. априла 1999. г.  на српско – албанској граници

Хероји са Кошара заслужују обележје!

На  југословенско – албанској граници на караули Кошаре 1999. године  погинуло 108 људи, од којих 18 официра и подофицира , 53 војника на редовном војном року, 13 војних обвезника  и 24 добровољца Војске Југославија. Граничари ВЈ нападани и убијани од терориста “УЧК“  и   1998. године.

Кошаре 11. фебруара 2011. године Фото З. Влашковић
Фото:  Зоран Влашковић – Кошаре 11.фебруара 2011.г. ( Сарадник“Српског Гласа“ је био прва српска нога која је крочила на тло карауле Кошаре 11. фебруара  2011.г. после њеног  пада 9. априла 1999.г. )

Битка за Кошаре, на тадашњој југословенско – албанској граници на Јуничким планинама,  се водила око граничног прелаза Раша Кошарес између 9. априла и 9. јуна 1999. године. Циљ напада из Албаније од стране УЧК, регуларне војске Албаније и НАТО-а је био копнена инвазија на Косово и Метохију и пресецање комуникације између јединица ВЈ у Ђаковици и у Призрену. Војска Југославије је спречила ту намеру. “УЧК“ је успела да заузме караулу Кошаре, због јаке артиљеријске подршке војске Албаније и подршке НАТО авијације.

Званичне информације ВЈ говоре да је у реону Кошара било око 2000 припадника ВЈ, да је погинуло 108 припадника ВЈ, да их је 150 рањено и да је уништено једно борбено возило.

Уклоњен је натис Кошаре али су  албански терористи оставили свој потпис ''УЧК''
Уклоњен је натис Кошаре али су  албански терористи оставили свој потпис “УЧК“

Ратни командант  125 моторизоване бригаде генерал- мајор  у пензији Драган Живановић каже да је у реону  на  Кошарама  погинуло 108 људи , 18 официра и подофицира 53 војника на редовном војном року, 13 војних обвезника  и 24 добровољца

Кошаре пре 1999. године
Кошаре пре 1999. године

На другој страни било је 6.000 припадника  терористичке “УЧК“,  погинуло је 150 албанских тероириста и 300 их је рањено а уништено је и пет тенкова. Погунула су и три страна држављана који су били на страни и у редовима “УЧК“, два из редова НАТО алијансе: Француз Арнорд Пјер (1971.) и Италијан Франческо Ђузепе Бидер (1961.), као и добровољац у редовима “УЧК“ Алжирац Мурад Мухамед Алија. У то време НАТО је у Албанији имао 12.000 војника, 30 тенкова и 26 хеликоптера “Апач”.

Караула Кошаре је срушена силним НАТО бомбама

Пуковник у пензији Видоје Ковачевић, у време рата мајор на дужности начелника Штаба 63. Падобранске бригаде, непосредни је учесник борбених дејстава на Кошарама. Ковачевић каже да је на Кошарама лично видео два погинула Црнца који су се борили на страни ОВК. – „Били су у маскирним униформама и на рукавима су имали француске ознаке” –  сведочи пуковник  Ковачевић.

На православни велики петак 9. априла 1999. године у три часа ујутру почела је масовна артиљеријска паљба са албанске стране на караулу Кошаре: топовима, хаубицама и артиљеријским бацачима, уз учешће француске Легије странаца. Напади су ишли у три правца: Раша Кошарес, Маја Глава и караула Кошаре. Према караули Кошаре кренуло је 1500 припадника “УЧК“. На караули и око ње било је 200 припадника Војске Југославије, званичан је податак ВЈ. Припадници ВЈ нису могли да истрају у тако жестоком и масовном нападу УЧК, НАТО авијације  и француске Легије странаца и око 19 сати терористи “УЧК“ су заузели Кошаре.

У реону Кошаре командовали су терористи Агим Рамадани, који је погинуо, Селим Ђекај и Рамуш Хајрединај.

Кошаре на мапи

Караула Кошаре  на југословенско – алнбанској граници на Јуничкичкој планини  била је мета напада  албанских терориста  и 1998. године. Терористи “УЧК“ су били са Косова и Метохије и Албаније. Тако су само  30. септембра 1998. године у два одвојена напада на патроле Војске Југославије на Кошарама  убили  шест војника и исто толико ранили.

Нажалост погинули  војници, храбри хероји са Кошара, погинула  српска младост још немају никакво обележје.  Још нико да се сети и посвети им заслужено признање и подигне им  бар споменик који заслужују.

Зоран Влашковић – Срби на окуп