CNN: Хакери из Русије провалили у компјутерски систем Беле куће

бела кућа

Руски хакери су провалили у компјутере Беле куће САД кроз систем Стејт департмента, саопштио је ТВ канал CNN, позивајући се на изјаву америчких чиновника блиских истрази.

Амерички медији су у октобру објавили да су хакери за које се претпоставља да су из Русије вероватно умешани у сумњиву активност која је забележена у компјутерској мрежи Беле куће. Међутим, представник Беле куће Џош Ернест касније није потврдио саопштења о томе да иза покушаја да се провали у систем Беле куће стоје сајбер-криминалци из Русије, преноси РИА „Новости“.

Како преноси CNN, руски хакери су успели да провале у компјутерски систем Беле куће пре неколико месеци. Саопштено је да им је успело да се домогну поверљивих података, између осталог, детаља о распореду активности Барака Обаме који не треба да буду доступни јавности. Према речима чиновника Беле куће, ове информације нису тајне, али „су вредне за стране обавештајне службе“.

Представник Савета националне безбедности Беле куће Марк Строх је изјавио да се информације које су пренели медији односе на догађај од прошле године.

„Саопштење се не односи ни на какав нови инцидент. Ради се о сумњивој активности унутар незаштићене компјутерске мреже, о чему је Бела кућа јавност информисала прошле године“, изјавио је Строх за агенцију „Ројтерс“, а преноси РИА „Новости“. „Ми се са озбиљношћу односимо према таквој врсти активности“, истакао је он. Он притом није споменуо националну припадност хакера.

„Не желим да улазим у детаље о томе како пратимо операције у сфери сајбер-безбедности. Али можемо рећи да Русија сасвим сигурно води активну делатност у сајбер-простору и у сфери шпијунаже. И ми предузимамо мере предострожности“, изјавио је заменик помоћника председника за националну безбедност Бен Родс. Он је притом истакао да постоје и друге земље које у овој сфери представљају опасност за САД. Родс је, између осталог, издвојио Иран.

Руска Реч