САОПШТЕЊЕ СРПСКЕ ЛИСТЕ ЦРНЕ ГОРЕ

srpska lista

САОПШТЕЊЕ СРПСКЕ ЛИСТЕ
Подгорица, 8. април 2015

Милорад Рашовић, бивши уредник ,,Побједе“ и оснивач НСС-а, на челу Одбора за културу СЛ

Српска листа је формирала Одбор за културу на чијем је челу Милорад Рашовић, бивши новинар и уредник ,,Побједе“, потврђени организатор, стваралац и учесник бројних културно-умјетничких програма. Одбор је формиран у оквиру темељних активности за предстојећи Први општи Сабор странке који ће се одржати 26. априла у Подгорици.

Рашовић је био функционер СНП-а, а потом оснивач и члан Предсједништва Народне социјалистичке стране Душка Јовановића, чији је почасни лидер био Момир Булатовић.

Већ годинама не излази на изборе, нити је члан неке политичке странке.

Милорад Рашовић је рођен у Подгорици гдје је завршио основну школу, Гимназију и Економски факултет. Од 1980. године се калио у ,,Побједи“ као новинар, скупштински извјештач, уредник ,,Титоградске хронике“, коментатор за економску и финансијску политику, да би на крају своје новинарске каријере током 2003 и почетком 2004. године био на челу ,,Побједе“. За кратко вријеме зауставио је суноврат овог дневног гласила и, упркос скептицима, подигао тираж и приближио јавну ријеч читаоцу. Ослободио је новинаре од политичких притисака и на тај начин омогућио да се на прави начин искажу. Иако је за своју уређивачку политику добио чак и ласкаве оцјене од европских посматрача власт га је ,,скинула“, довела своје присталице и на тај начин је овај најстарији дневни лист у Црној Гори доживио стечај.

Од тада, ангажман искусног новинара Милорада Рашовића нико од медија у Црној Гори, па ни опозиционих, није прихватио. Из својих скромних средстава издаје мјесечник „Камен“, у чијем су Одбору били као сарадници др Јован Чадјеновић, Миодраг Ћупић, Илија Лакушић, Ратко Делетић, Данило Пјешивац, Слободан Милић и Марко Милачић. Изашла су само два броја јер нико није хтио да финансијски помогне ово гласило. Рашовић својом сугестивном реториком даје посебан печат организацији бројних књижевних вечери, прије свих српских стваралаца. Иако је наступао као глумац, водитељ и био позоришни продуцент бројним умјетницима од ,,ДОДЕСТ-а“ до Ланета Гутовића, памти најљепше дане из времена бројних аматерских манифестација као организатор, редитељ и глумац.

Награђен је највишим признањем у области културе – Златном плакетом.