Посао само за лојалне ткзв. Косову

zakletva siptarima

Споразумом о укидању Цивилне заштите који су у Бриселу потписали Марко Ђурић и Едита Тахири посао ће изгубити 750 Срба на северу Косова, а више од 500 српских породица остаће без икаквих примања и средстава за егзистенцију.

Како истиче Едита Тахири, шеф албанског преговарачког тима, Република Косово спремна је, под условом да поседују косовску личну карту, да живе на Косову и да испуњавају школске, безбедносне и друге услове, интегрише 483 припадника Цивилне заштите са севера Косова којима ће бити понуђен посао у ватрогасној служби, шумарству, агенцијама, архивима, установама за културу, али не и у косовској војсци и полицији.

ЕУ контролише предају

Споразумом Едите Тахири и Марка Ђурића предвиђено је да до 1. септембра општине на северу Косова предају под контролу Приштине све: канцеларије, депое, магацине, опрему и објекте које је користила Цивилна заштита. Предвиђено је да примопредају контролишу представници Европске уније.

– Сви који буду примљени треба да дају допринос просперитету државе Косово – наглашава Тахири.

Сви припадници цивилне заштите страхују и питају се шта ће бити са њима.

– Од начелника округа и шефова Цивилне заштите у општинама добили смо обавештење да ће од 1. септембра сви у пензију, а да потом, свако по својој вољи, одлучује да ли ће бити ангажован у косовским институцијама, није нам прецизирано да ли ћемо пензију примати и ако прихватимо посао који нам понуди Приштина. Бојим се да од пензије неће бити ништа – прича један од припадника Цивилне заштите у Зубином Потоку.

– Може се десити, вели, и да останемо и без плате и без пензије јер ће Приштина упослити само један део припадника распуштене Цивилне заштите, а остале ће уцењивати и тражиће да покажу лојалност држави Косово и да се одрекну свега српског.

– Није добро што нас је Београд распуштањем и предајом Приштини оставио на цедилу, многи од нас ће морати да се селе и траже посао негде у Србији, а знатно ће бити погоршана и бебедност Срба на северу Косова – каже један припадник Цивилне заштите из Лепосавића, који је од скромне плате издржавао супругу и два студента.

Он истиче да о распуштању Цивилне заштите уопште нису консултовани председници општина и да Београд потписује споразуме који наносе велику штету преосталом српском народу на Косову и Метохији. Просечна плата запослених у Цивилној заштити износи 34.000 динара, а планирано је да пензије не могу бити веће од 60 одсто од последње плате.

Д.Н. Петровић – Вести