АМЕРИЧКИ АНАЛИТИЧАР: ПРЕТЊЕ «МИЛИТАНТНИХ ГЕНЕРАЛА» САД И НАТО-а НЕ ПЛАШЕ РУСИЈУ

rusija sad

Уместо да се бави анализом „административних послова“ и управљачких грешака, команда Северноатлантског савеза и његова носећа конструкција – америчка војска – безуспешно покушава да убеди цео свет у „руску агресију„, каже бивши заменик шефа војне мисије УН-а у Кашмиру, војни аналитичар и писац Брајан Клафли.

Запад игнорише чињеницу да Украјина није чланица НАТО или ЕУ, наглашава стручњак, говорећи о валидности интереса западне коалиције у украјинском сукобу.

Према његовим речима, не постоји ниједан међународни споразум који би дао Западу основу за економску, политичку и војну помоћ Украјини.

НАТО је искористио украјинску политичку кризу како би нашао оправдање за своје „константно непријатељство према Русији“.

„НАТО-у је неопходан непријатељ, којем се мора супростављати, у супротном не постоје други разлози за постојање блока“, – пише Клафли.

У алијанси и без Украјине имају шта да раде: упркос смањењу војног контингента у Авганистану са 130 000 на 13 000 људи, руководство блока одлучило је да изгради нови генерал-штаб у Бриселу вредан скоро 1,4 милијарде долара, наводи се у материјалима.

Процењена вредност премашена је неколико пута, што је изазвало скандал унутар алијансе, који у овом случају није био изнесен у јавност.

Ипак, у немачком издању Шпигл (Der Spiegel) процурила је порука немачког амбасадора у НАТО-у, о тома, да, „ако се испостави да блок није способан да у року заврши пројекат, који је одобрен још на самиту у Вашингтону 1999. године, то ће нанети разоран ударац репутацији организације“.

Проблем НАТО-а није само у томе, што он губи ратове, уверен је Клафли, него и у чињеници што после пораза почиње да тражи нови објекат за напад, иначе једноставно нема разлога за скупим раскошним штабом, чија изградња далеко превазилази разумне оквире.

„Алијанса се требала распусти после распада Совјетског Савеза, али уместо тога руководиоци блока почели су да повећавају број чланица и стварају војно присуство на руској граници. Није изненађење што је Русија озбиљно забринута намерама западне коалиције, јер њени лидери пркосно показују снагу и тврдо су усмерени на конфликт“.

По мишљењу аналитичара, за НАТО је наступио моменат да се помири са реалношћу и призна, да је Русија глобална сила са својим легитимним интересима. Москва се не плаши претњи милитантних америчких генерала и неће да се преда на милост и немилост Западу.

Алијанса би требала да усмери своје снаге не на изградњу раскошних канцеларијских зграда, већ на изградњу мостова са Русијом, закључује експерт.

Са сајта Русская весна превео
Срђан Ђорђевић, дипл. екон.
сарадник Друштва српско-словенске солидарности КиМ
«Григорије Степанович Шчербина»

http://rusvesna.su/recent_opinions/1428280682