Нова Фејсбук апликација моћи ће да проучава ДНК корисника

dnk fejsbuk

Научници који стоје иза пројекта „Генес фор гоод“ желе да се повежу са волонтерима преко Фејсбук апликације како би истраживали ДНК корисника ове друштвене мреже.

Пошто је циљ студије да се истражи ДНК 20.000 људи, овај пројекат би могао да се оствари само ако се у њега укључе милиони корисника Фејсбука. Они би требало да пошаљу у лабораторију Универзитета Мичиген своју пљувачку, а потом би преко Фејсбук апликације попунили упитник о општем здравственом стању, навикама и расположењу.

 

Научници би онда проучили ДНК волонтера и да би открили нове облике повезаности између генетичких варијанти, здравља и болести.

– Волели бисмо да људи желе да поделе са нама своје здравствене и генетске информације, јер је крајни циљ врло хуман – поручује професор Гонсало Абекасис.

Са друге стране, неки људи баш и не воле мањак приватности који са собом носи Фејсбук, поготово не да се на њему нађу информације о њиховом генетском коду.

– Неки људи ће потпуно полудети због овога. За њих речи ДНК и Фејсбук не могу да стоје у истој реченици – рекла је професорка Мишел Мејер.

Они који се пријаве за нову апликацију, моћи ће да добију детаљан увид у своје здравствено стање и да науче нове ствари о својим геномима. Професор Абекасис се нада да ће у будућности ова апликација моћи директније да се укључи у помагање корисницима да сазнају више о генетским ризицима од добијања различитих болести.

Ипак, многи етичари, генетичари и лекари сматрају да дељење оваквих информација ван лекарске ординације може да буде изузетно ризично и неетички, као и да могу довести до непотребних страхова и неспоразума.

(Т. Вујовић – Buzzfeed)