Едита Тахири: Убрзати спровођење Бриселског споразума, решити питање телефонског броја за Косово, укинути барикаду на Ибру, осигурање возила…

Edita-Tahiri

Приштина –Такозвана косовска министарка задужена за дијалог са Београдом Едита Тахири затражила је убрзање спровођења постигнутих бриселских споразума, преноси дневник „Зери“.

 

Како се наводи у саопштењу, Тахири се састала са специјалном саветницом за дијалог Федерике Могерини, Аном Маријом Елени Боура, као и са званичницима задуженим за посредовање у дијалогу Николасом Кендровичем и Алексом Хупином.

У тим разговорима Тахири је рекла да је ткзв. косовска влада одмах почела реализовање њених извршних обавеза и оценила да је постигнут напредак око питања Цивилне заштите и правосуђа.

Ови позитивни кораци су нови мотив за овај процес који треба да служе за напредак спровођења споразума у сферама где су евидентирана одлагања”, рекла је Тахири, преноси “Зери”.

Она је, како стоји у саопштењу, посебно истакла питање телефонског кода за Косово, питање енергетике, слободе кретања, укидање барикаде на Ибру, питање осигурања возила…

Што се тиче слободе кретања Тахири је рекла да су захтев за отварање новог административног прелаза упутили градоначелници Медвеђе и Каменице.

Тахири је указала и на потребу да се Албанци са југа Србије снабдеју албанским књигама тражећи да се то омогући уз принцип реципроцитета, наводи се у саопштењу ткзв. косовске владе, преноси “Зери”.

(Танјуг)