Војислав Шешељ испред Палате правде запалио хрватску заставу (ВИДЕО)

Немања Шаровић, заменик председника Српске радикалне странке, појавио се данас на првом рочисту пред Вишим судом у Београду у процесу који се против њега води због паљења застава Сједињених држава, Европске уније, Косова и НАТО пакта на протесту поводом ослобађајуће пресуде Рамушу Харадинају у новембру 2012.

Присталицама се обратио Војислав Шешељ, који је истакао да неће сарађивати са Хашким Трибуналом и да ће пружати пасиван отпор приликом хапшења.

„Понашаћу се као до сада, рекао сам да се нећу добровољно предати и остајем при таквој одлуци. Кажу, прекидају преговоре са Србијом, то и јесте мој циљ. Кад дођу да ме хапсе, ја ћу пружати пасивни отпор. Сешћу и нећу сарађиват са њима. Ако изваде пендреке, ја ћу савити леђа, рећи ћу им „Ударајте!“, рекао је лидер СРС.

Присталице радикала почеле су да се окупљају на платоу испред Палате правде нешто пре 13 часова. Има их педесетак, носе заставе странке и заставе са Шешељевим ликом на којима пише „српски јунак“. Присталице су лидера странке дочекале повицима „Војо војводо“, „Војо Србине“, „Не дамо те војводо“.

Испред Палате присутне су и јаке полицијске снаге, а још јуче је најављено да ће полиција снимати и фотографисати учлеснике скупа јер може доћи до, како су навели,  угрожавања живота људи и имовине.

На припремном рочисту одржаном у фебруару, Шаровић је рекао да се не осећа кривим, те да је оптужница „политички монтирана“.

Подпредседник СРС је предложио да се као сведоци на суђењу појаве његове страначке колеге, Војислав Шешељ, Вјерица Радета и Зоран Красић, као и амерички амбасадор Мајкл Кирби и државни тужилац Загорка Доловац.

Шаровић се терети за повреду угледа државе или међународне организације, а предвиђена казна је сто хиљада динара.

Више јавно тужилаштво после 30 минута: Покрећемо кривични поступак против Шешеља

Београд – Непуних пола сата након паљења хрватске заставе испред Палате правде, из Вишег јавног тужилаштва је саопштено да је покренут кривични поступак против Војислава Шешеља због паљења заставе Хрватске.

Портпаролка Вишег јавног тужилаштва у Београду Татјана Секулић је навела да је кривични поступак покренут поводом догађаја испред Палате правде, када је по обраћању својим присталицама, лидер СРС запалио хрватску заставу.

Шешељ је запалио заставу пре наставка суђења заменику председника СРС Немањи Шаровићу такође за паљење застава.

(Блиц)