Гускова: Шешељ неће бити предат Хагу

jelena-guskova

Јелена Гускова, стручњак за Србију и научни сарадник Института за славистику Руске академије наука, изјавила је за портал vz.ru да су Срби о захтеву за Шешељев повратак сазнали са званичног сајта Међународног трибунала за бившу Југославију. „Српски функционери који се непосредно баве питањима везаним за међународни трибунал у Хагу већ су изјавили да сличне одлуке трибунала утичу на политичку стабилност Србије“, изјавила је Гускова.

По њеном мишљењу, евентуална одлука о предаји Шешеља може изазвати масовне сукобе присталица овог политичара са српском полицијом. „Пре свега, када су представници међународног кривичног суда пуштали Шешеља на слободу није било говора ни о каквом повратку у Хаг“, сматра она. „Поред тога, ниједна оптужба против Шешеља није доказана. Он је од самог почетка говорио да се неће вратити у Хаг. Он је пуштен кући без икаквих услова.“

„Теоретски је могуће приморати Србију да испуни одлуке Хашког трибунала. Са друге стране, у последње време су се односи између Србије и ЕУ погоршали. Већ сада руководство Србије схвата да је учинило веома велике уступке, али то није довело до зближавања са ЕУ. Мислим да Шешељ неће бити предат Хагу“, рекла је Гускова.

Она прогнозира да у најскорије време руководство Србије неће моћи да донесе никакву одлуку и уједно ће покушати да избегне озбиљне уличне сукобе. „Поједини српски функционери су већ изјавили да овом одлуком Хашки трибунал покушава да дестабилизује политичку ситуацију у земљи, па чак и да свргне председника Николића. Та одлука је усмерена на дестабилизацију земље“, истиче Јелена Гускова и додаје да многи у Србији говоре о томе да је Шешељева позиција постала неприхватљива за садашње српско руководство, али да он и даље јача своју политичку партију, често одржава митинге и активан је у политичком, животу, што је веома тешко игнорисати.

Руска Реч