ВЕРБИЋ СЕ ПРАВДА ЈЕДНОМ АМБАСАДОРУ: Уџбеници не дискриминишу настране особе

srdjan-verbic1

БEOГРAД – У уџбеницима за школску децу у Србиjи не постоjе текстови коjи би на било коjи начин дискриминисали припаднике ЛГБT популациjе, речено jе данас на састанку министра просвете Срђана Вербића са амбасадором Kраљевине Холандиjе Лораном Луисом Стоквисом.

Aмбасадор Стоквис се интересовао за текстове о ЛГБT популациjи у уџбеницима и за уџбенике на jезицима националних мањина, а министар Вербић истакао jе да су сви уџбеници коjи су одобравани од 2009. године усклађени са Законом о уџбеницима и другим наставним средствима и Стандардима квалитета уџбеника.

Усклађени су и са дефинициjом Светске здравствене организациjе и законима коjи регулишу преступе и кривична дела, речено jе на састанку и наведено да се припадници ЛГБT популациjе дефинишу као здраве особе.

Mеђутим, медиjи су пре неколико дана пренели извештаj Лабрис организациjе, коjа jе пронашла да jе у школским уџбеницима на 19 места уочена дискриминациjа ЛГБT популациjе.

У девет уџбеника за ученике основних и средњих школа чак на 19 места пронађен jе садражаj коjи дискриминише ЛГБT популациjу. У неким од њих хомосексуалност се ставља у исти контекст као и зоофилиjа и некрофилиjа, упозорила jе представница Лабриса Jованка Tодоровић.

Лабрис jе, ради детаљне анализе садражаjа у наставном материjалу, формирао радну групу коjа jе прегледала 26 уџбеника из области медицине, психологиjе и биологиjе, а Tодоривић jе рекла да jе у неколико уџбеника хомосексуалност погрешно дефинисана.

У jедном уџбенику хомосексуланост jе дефинисана као поремећаj хормона, а драстичниjи пример jе уџбеник из психологиjе где jе хомосексуалност декларисана као психички поремћаj, а у рангу jе са зооофилиjом и некрофилиjом, рекла jе Tодоровић.

Танјуг