БРИТАНСКИ ГРАЂАНИ И ОРГАНИЗАЦИЈЕ СЛОЖНИ: „Тони Блер је највећа британска срамота у последњих 100 година!“

bler-vucic3

Британска хуманитарна организација „Спасите децу“ (Save The Children), уз извињење својим члановима, повукла је награду коју је доделила Тонију Блеру, а која је изазвала велику буру у јавности ове земље. Вест о повлачењу награде пренели су сви угледни светски медији, док у београдским медијима о овој теми није написано ниједно једино слово!

Након што се нашла на удару јавности због додељивања награде бившем британском премијеру Тонију Блеру, хуманитарна организација „Спасите децу“ јавно је упутила извињење својим члановима, волонтерима и присталицама широм света, опозивајући своју одлуку.

bler u palestini

У свом писму запосленима, директор организације Џасмин Вајтбред рекла је да је овај догађај дирнуо у њихов осећај за идентитет, те додала да су сви исфрустрирани и разочарани ситуацијом у којој се налазе. – Требало је боље да проценимо ризик – истакла је Вајтбред.

Она је у свом писму открила да је Џастин Форсајт, извршни директор организације „Сачувајмо децу“ и бивши помоћник Тонија Блера, одиграо кључну улогу у процесу. Блер је унајмио Форсајта да управља кампањом „Учинимо сиромаштво историјом“ на самиту Г8 у Гленглсу 2005. године, која је навела „Сачувајмо децу“ као главни фактор у додели.

Извињење је уследило након онлајн петиције коју је потписало преко 100.000 људи и захтева преко 500 запослених у овој организацији, а који су тражили да се награда додељена Блеру повуче, те да у противном они више неће донирати пројекат „Спасимо децу“.

Протестанти су били огорчени награђивањем Блера наводећи да особа попут њега не може бити награђена за било шта хуманитарно након његове одлуке да се нападне Ирак 2003.године, сматрајући га одговорним за смрт више хиљада недужних цивила.

Џастин Форсајт, извршни директор организације и бивши помоћник Тонија Блера, изјавио је 4. марта 2015. за BBC да му је веома жао што је код својих чланова и волонтера изазвао негативна осећања, јер је одлука о додељивању награде Блеру за глобални рад, посебно у Африци дефинитивно била погрешна одлука.

bler vucuc rt

Расте незадовољство поводом награде коју је организација “Спасимо децу” доделила Тонију Блеру. Донатори, волонтери и познате личности које су биле ангажоване као амбасадори добре воље, бесни су на ову организацију, а око 100.000 грађана потписало је петицију да му се та награда одузме.

Бројни британски грађани и организације коментарисали су путем дигиталних медија и друштвених мрежа да је Тони Блер највећа британска срамота у последњих стотину година. Са друге стране, ниједан од значајнијих београдских медија није пренио ову вест.

bler bomba

Портал “Моја Херцеговина”, први је српски медиј који је пренео прилог руске државне телевизије “Russia today”, а у коме се у десетоминутном видеу, у ударном термину, жестоко критикује и исмејава одлука Александра Вучића, да као саветника у влади на чијем је челу, ангажује баш Блера, човека који је био један од најснажнијих заговарача бомбардовања Србије које се догодило 1999. године и коме су, према досадашњим званичним саопштењима, животе изгубили 1002 припадника војске и МУП-а СРЈ, док се број погинулих цивила процењује на око 2.000, а међу њима је 88 смртно страдале деце!

bler vucic

Међу жртвама агресије на тадашњу СРЈ, снажно подржане од данашњег савјетника у Влади Србије Тонија Блера, била је трогодишња Милица Ракић, која је на тренутак сама отишла у купатило, када ју је кроз прозор убио гелер гранате.

Блог на ову тему недавно је написао и уредник нашег портала, а можете га прочитати овђе – „Не гледај нас, Милице – овакве какви смо!“.

***

ФБР КОМЕНТАР – НАСЛОВНА СТРАНИЦА ДЕЈЛИ МИРОРА
11102964_408243016013526_8894907566328207023_n

30. 03. 2015. Моја Херцеговина, за ФБР приредила Биљана Диковић