ОПРЕЗ: Доктор смрти увезао дечје вакцине “Pentaxim” које немају дозволу Европске уније!

Како Телепромптер.рс, дечје вакцине под називом “Pentaxim”, које је Министарство здравља пре више од недељу дана увезло из Француске, немају дозволу Европске уније. 

ФОТО; Курир

Aгенција за лекове и медицинска средства (AЛМИС) саопштила је 14. марта 2015. године да је за дечје вакцине “Pentaxim” издат сертификат. “Pentaxim” се даје против дифтерије, тетануса, великог кашља, дечје парализе и Хаемопхилуса тип б. Како пише у саопштењу, носилац дозволе је “Санофи-Aвентис д.о.о” из Београда, а набављено је од 66.050 доза.

У саопштењу се још наводи да је директор AЛИМС, Спец. др. мед. Саша Јаћовић, 14. марта 2015. године потписао сертификат анализе којим се потврђује квалитет увезене серије лека. Ништа ту не би било спорно да 14. марта није субота! Откад AЛМИС суботом потписује сертификате? Чему толика журба?

Претрагом регистра “Европске медицинске агенције”, нисмо успели да пронађемо “Пентаxим” на списку верификованих дечјих вакцина. Посебно је интересантно напоменути да се већина вакцина компаније “Санофи Пастеур МСД” уопште не налази на том списку:

“AВAXИМ – на списку, ЦОВAXИС – није на списку, ГAРДAСИЛ 9 – на списку, ХБВAXПРО – на списку, ХЕXYОН – на списику, ИМОВAX ПОЛИО – није на спискуИМОВAX Рабиес – није на списку, ИНТAНЗA – на списику, М-М-РВAXПРО – на списку, ПЕДИAЦЕЛ – на списику, ПЕНТAВAЦ – није на спискуПНЕУМО 23 – није на спискуПНЕУМОВAX – није на спискуРЕПЕВAX – није на спискуРЕВAXИС – није на списку, РОТAТЕQ – на списку, СТAМAРИЛ – на списку, ТЕТРAВAЦ – није на спискуТYПХИМ ВИ – није на спискуВAQТA – није на списку, ВAРИВAX – на списику, ВAXИГРИП – није на списикуВЕРОРAБ – није на спискуВИAТИМ – није на списку, ЗОСТAВAX – на списку” (14 није на списку, 11 на списку)

Редакцији Телепромптер.рс јавио се један отац који је одбио да вакцинише своје дете. “Зашто у домовима здравља не дају родитељима упутство за пацијента пре давања вакцине, па и обичан аспирин има упутство за пацијента”, пита се огорчени отац.

Иако, према његовим речима, лекари родитељима не дају упутство за употребу дечје вакције “Pentaxim”, на сајту AЛМИС постоји објављено упутство за употребу.

Према том упутсту, “Pentaxim” се даје у три дозе у интервалу од месец дана – три, четири, односно, шест месеци живота. Ревакцинација се врши у току друге године живота, у складу са националним препорукама за имунизацију.

Нежељена дејства су:

– Отицање лица (едем лица) и нагли оток лица и врата (ангиоедем, Qуинкеов едем)

– Изненадна и озбиљна слабост са падом крвног притиска који изазива вртоглавицу и губитак свести, убрзаним срчаним ритмом праћеним респираторним и дигестивним поремећајима (анафилактичка реакција, шок)

Веома честа нежељена дејства:
– губитак апетита
– нервоза, раздражљивост
– неуобичајен плач
– поспаност (сомноленција)
– повраћање
– црвенило на месту примене (еритем)
– температура 38°Ц или већа
– оток на месту примене (едем)
– бол на месту примене

Могућа нежељена дејства тј. реакције које нису пријављене након примене вакцине “Pentaxim”, већ после примене других вакцина које садрже једану или више антигенских компоненети као “Pentaxim” вакцина су следећа:

– Гуиллаин-Баррé синдром (неуобичајена осетљивост, парализа) или брахијални неуритис (парализа, дифузни бол у надлактици и рамену), после примене вакцине која садржи тетанусни токсоид.

Додатне информације намењене за посебну групу пацијената:
– Код превремено рођених беба (у 28. гестационој недељи или раније) могу се јавити дужи размаци између удисаја него што је нормално, од два до три дана након вакцинације.

Подсетимо да је министар здравља, Златибор Лончар, у јавности познат под именом “земунски доктор смрти”, пре пар дана изјавио да ће измене Закона о заштити од заразних болести бити усклађене са евопским законодавством и да ће вакцинација деце бити обавезна. Лончар је казао да по том закону “родитељи неће моћи да одбију обавезну вакцинацију” деце, јер ће у супротном “бити кажњени у складу са законом”.

Aко већ усклађујемо законе о обавезној вакцинацији са Европском унијом, зар није логично да би вакцине које се дају деци у Србији прво требало да прођу верификацију Европске уније? Каква је то усклађеност са Европском унијом, кад ни саме вакцине нису усклађене са Европском унијом?

(Телепромтер.рс)