СТЕФAНОВИЋ: У Србији се морају поштовати права гејева!

У Србији је током прошле године пријављено седам физичких и 12 вербалних напада на припаднике ЛГБТ популације, полиција је интервенисала и проследила десет извештаја надлежном Тужилаштву, а 11 особа је процесуирано, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић

stefanovic-v
БЕЗБЕДНОСТ ЗA СВЕ Небојша Стефановић

Према његовим речима, у истом периоду било је 66 претњи ЛГБТ популацији путем друштвених мрежа.

– Полиција је интервенисала и према 25 особа предузели смо мере из наше надлежности и поднели смо 45 кривичних пријава – рекао је Стефановић у Скупштини Србије где је представљен извештај о стању људских права ЛГБТ особа.

Министар је поручио да Србија не сме бити плодно тле за ширење мржње према било коме ко је другачије сексуалне орјентације и додао да се неће дозволити њихово безбедносно угрожавање само зато што су другачије сексуалне орјентације.

– Један од доказа да је Министарство унутрашњих послова посвећено том послу је што смо прошли безбедносне услове за мирно одржавање Параде поноса прошле године – истакао је Стефановић.

Подсетио је да је МУП почетком фербуара 2014. донео акциони план за унапређење рада и сарадње полиције са ЛГБТ популацијом који предвиђа борбу против хулиганизма и екстрмизма, опредељивање официра за везу и реализацију пројеката са циљем поштовања различитости.

– Полиција неће дозволити да се било ко мањинске, или социјално рањиве групе, или ма који други грађанин осећа небезбедним у Србији већ ћемо се држати закона и свих загарантованих права – поручио је Стефановић.

Танјуг