Укида се цивилна заштита на северу КиМ, а поједини припадници прелазе у ткзв. косовске институције

civilna zastita kim

Споразум између Београда и Приштине о цивилној заштити постигнут је данас поподне којим се предвиђа укидање цивилне заштите, на Северу Косова, интеграцију њихових припадника у „грађанске“ ткзв. косовске институције, али и затварање свих објеката, канцеларија и складишта које су користили припадници цивилне заштите на Северу и њихову предају ткзв. косовским институцијама. Није познато, међутим, да ли ће сви припадници цивилне заштите бити интегрисани, ко је чинио косовску и српску делегацију, а за сада нема ни потврде где је постигнут овај споразум. КоССев незванично сазнаје да су испред српске стране били укључени чланови радне групе за дијалог, али и један припадник цивилне заштите са Севера. Предвиђено је да се са примењивањем овог споразума почне од 1. септембра 2015. године. Споразум је постигнут у сенци данашње посете високе представнице ЕУ за спољну политику ЕУ, Федерике Могерини, као и првог директног телефонског разговора премијера Србије и ткзв. Косова, без међународног  посредовања – Aлександра Вучића и Исе Мустафе. 

„Постизање овог споразума између три стране – Косово, Србија и ЕУ, који је завршен данас поподне, има велики значај, јер прекида рад нелегалне структуре под називом цивилна заштита и омогућава интеграцију њених бивших припадника, а захваљујући институцијама Републике Косово. Процес преговора је био дуг и напоран – скоро две године, док у другом периоду, од фебруара до марта ове године, преговори су се водили билатерално између ЕУ и две земље и коначно је успешан, резултирајући договором који су потписале све три стране,“ наводи се у саопштењу канцеларије ткзв. косовског премијера.

У саопштењу се даље додаје:

„Споразум предвиђа процес укидање паравојне структуре и процес интеграције појединаца у грађанске институције државе Косово, наводећи обавезе страна и рокове спровођења. Споразум предвиђа затварање свих објеката, канцеларија и складишта које су користили ове незаконите структуре  у северним општинама и њихову предају институцијама Републици Косово.“

Споразум почиње са спровођењем од 1. септембра 2015, додаје се у саопштењу.

Такозвана косовска министарка за дијалог, Едита Тахири, захваљује  Европској унији за „успешан посао посредовања“ у овом споразуму, као и СAД, који „подржавају“ и који су „посвећени“ овом процесу.

Са српске стране, ова вест још није потврђена, а КоССев је упутио питања за додатна појашњења и потврду вести из Приштине Канцеларији за Косово и Метохију.

КоССев