Фудбалски савезе, ти си брука земље Србије!

Председник Коалције удружења избеглица Миодраг Линта позвао је данас председника Фудбалског савеза Србије (ФСС) Томислава Караџића и потпредседника Ивана Ћурковића да поднесу оставке због подршке Давору Шукеру за избор у Извршни комитет Европске фудбалске уније (УЕФA).

Реутерс
Успео у намери: Давор Шукер

Иако је ФСС, после вишедневне полемике у јавности због Шукерових фотографија на гробу Aнте Павелића у Мадриду, изјава о Косову и заштите Јосипа Шимунића после усташког поздрава „За дом спремни“, повукао јавну подршку и саопштио да ће њихов став остати тајна, Линта сматра да су на тај начин остали при првобитном ставу.

– Поред тога, Караџић и Ћурковић нису упознали председника УЕФA Мишела Платинија и представнике националних савеза чланица УЕФA са чињеницом да Шукер својим изјавама и поступцима заговара расизам и шири мржњу према Србима, Јеврејима и Ромима. Верујем да велика већина националних савеза не би подржала избор Шукера да су били упознати са свим детаљима из његове биографије – поручио је Линта.

Према његовим речима, поставља се питање да ли би челници Фудбалског савеза неке друге европске државе остали на фунцији да је њихов савез подржао кандидата који је присталица Aдолфа Хитлера и других нацистичких вођа.

– Одговор је веома јасан. Истог тренутка би били принуђени да поднесу оставке – истакао је ЛИнта.

Шукер је на конгресу УЕФA у Бечу постао први Хрват који је изабран у Извршни комитет. Он је добио 34 гласа, а за избор му је била потребна подршка 28 Савеза.

Танјуг