Монтгомери: “Србија треба да ућути, да више не подржава Русију и да скине Косово са врата”

vilijem-montgomeri

„Док не скинете Косово с врата, заувек ћете бити заглавлјени у лимбу. Не кажем да признате Косово, већ да дођете у ситуацију у којој нећете бити талац. Чињеница је да сте сада талац Русије и да ваша влада верује, ако увреди Путина, да ће он у Савету безбедности УН дозволити да Косово постане независно“, рекао је Монтгомери

Србија трпи велику колатералну штету због сукоба Русије и Запада, и зато би Влада Србије своју позицију требало да брани ћутањем и да се отворено не сврстава ни на једну страну, поручио је вечерас бивши амерички амбасадор у Србији Вилијем Монтгомери.

Монтгомери је, у разговору с власником МК Групе Миодрагом Костићем на трибини Цотругли пословне школе „Костић пита Монтгомерија – Монтгомери пита Костића“, истакао да и Руска федерација и землје Запада притискају Србију да покаже да подржава њихову позицију.

„Унутар Европске уније има оних који поставлјају питање да ли Србија треба да настави у процесу придруживања, јер Србију виде као проруску землју, која не подржава санкције Русији, а има с њеном армијом војне вежбе“, рекао је Монтгомери.

С друге стране, како је додао, Русија би желела да јој Србија пружи већу подршку, због чега Србија хода по веома танкој линији у настојању да импресионира обе стране у нади да ће конфликт престати.

„Мислим да конфликт неће престати, већ да ће се само погоршати и да ће се тада притисак обе стране на Србију појачати. Та штета која се чини Србији има потенцијал да подели ваше друштво“, сматра Монтгомери.

На питање Костића шта предлаже доносиоцима одлука у Србији како да се поставе према том проблему, Монтгомери је био прецизан: „Да ућуте!“

„Влада би требало да заћути, да престане да брани своју позицију. Када сам био амбасадор у Београду одбијао сам да говорим о бомбардовању 1999, јер нисам могао ни у једном случају добро да прођем. Ваша влада би требало да ћути и да не чини ствари које ће драматично одати утисак да је блиска Русији“, рекао је Монтгомери.

Како је подвукао, представници власти не морају да одговоре на свако питање које им неко постави, посебно јер “сваки пут када проговоре погоршају ситуацију”.

„Док не скинете Косово с вашег врата, заувек ћете бити заглавлјени у лимбу. Не кажем да признате Косово, већ да дођете у ситуацију у којој нећете бити талац. Чињеница је да сте сада талац Русије и да ваша влада верује, ако увреди Путина, да ће он у Савету безбедности УН дозволити да Косово постане независно“, рекао је Монтгомери, на шта је Костић истакао да Србија није талац само Русије, већ целе међународне заједнице.

Верујем да је премијер Aлександар Вучић способан да ствари у овој землји промени на болје, али не верујем да су сви они који су око њега у стању да примене оно што им каже, изјавио је власник МК Групе Миодраг Костић.

Он је рекао да је Вучић једина особа која има енергију сличну оној коју је имао и покојни премијер Зоран Ђинђић.

„Има 44 године, енергичан је, учи сваки дан, а у последње две године је научио још два језика. Међутим, не верујем да сви лјуди који су око њега могу да имплеметирају то што он каже. Морао би да промени неке од њих“, рекао је Костић.

Монтгомери је оценио да је Вучић направио велики напредак у Србији, али да је проблем што то обични грађани не виде.

„Вучић је урадио добар посао са ММФ-ом, консолидацијом буџета, а чини се да од свих земалја у региону Србија најагресивније покушава да доведе стране инвестиције. И то је заслуга Вучића“, рекао је Монтгомери.

Он је међутим приметио да, када питате таксисту да ли му се допадају промене, он ће рећи да не.

„То је проблем с којим се суочава држава. Мора да учини економију болјом, да и обични лјуди виде промене на болје. Вучић има још времена да то уради, али ће пропустити шансу да то уради, ако се ускоро ситуација видно не поправи. Землја је толико пропала да је то тешко учинити брзо”, сматра Монтгомери.

Костић је додао да проблем за пословање у Србији то што по локалним самоуправама има много “малих Вучића” који сматрају да су “богови на локалу”.

„Имамо фирме у 64 од 150 локалних самоуправа и није проблем с Вучићем, већ с влашћу у локалним самоуправама – малим Вучићима, који мисле да су богови на локалу. Мој проблем су парафискални намети који су често већи и од корпоративних пореза“, рекао је Костић.

(Танјуг)