Братислав Гашић поводом годишњице НАТО агресије: Ми морамо да гледамо у будућност, морамо храбро да корачамо ка новом сутра

dacic-gasic-stoltenb

Крушевац — Министар одбране Братислав Гашић изјавио је поводом годишњице од почетка НАТО бомбардовања да свет више никада себи не сме да дозволи да се тако нешто понови.

„На то да памтимо оно што се десило обавезују нас животи свих оних суграђана који нису преживели то суморно пролеће. Цивилизован свет више никада не сме себи да дозволи да се тако нешто понови“, казао је Гашић на комеморативном скупу у крушевачкој касарни „Расина“.

 

Он је рекао да су пре 16 година на мети били војни објекти, али и болнице, амбасаде, стратешки инфраструктурни и комуникациони објекти, да су бомбе погађале куће, саобраћајнице, градске тргове и улице.

„Ипак, ми морамо да гледамо у будућност, морамо храбро да корачамо ка новом сутра, из рушевина су никле нове грађевине, мостови поново повезују две обале. Ипак, живот се не може надокнадити нити поново удахнути, зато је наша дужност и обавеза да пазимо на оне који су остали без својих најмилијих“, рекао је Гашић.

Парастос у касарни крај спомен обележја погунулим припадницима ратних јединица служио је владика Давид са свештенством крушевачке епархије, а венце и цвеће су положиле породице и пијатељи страдалих, потом министар Гашић, представници Војске, Крушевца, Расинског округа, бројних борачких и других удружења.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић присуствовао је обележавању Дана сећања у Команди Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране у Земуну.

Заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић присуствовао је обележавању Дана сећања у 250. ракетној бригади за противваздухопловна дејства и положио венац на споменик погинулим припадницима те бригаде, у касарни „Бањица“ у Београду.

На спомен-обележје жртвама НАТО агресије на СРЈ и крај спомен-капеле посвећене страдалим грађанима Ниша, венце је положила делегација команде Копнене војске, на челу са начелником штаба бригадним генералом Жарком Лазаревићем.

Венци су положени и у другим касарнама широм Србије, а припадници Војске Србије учествовали су и у комеморативним активностима које су организовали градови и општине, борачке и друге организације којенегују војничке традиције.

(Бета)