Српска православна црква: Степинац свети, а папа у Јасеновац

papa sranja

Једнодневни посјет папе стајао би, рачуна се, између 12 и 14 милијуна куна

Припреме за позив папи Фрањи да посјети Хрватску и у Хрватској прогласи светим блаженог кардинала Aлојзија Степинца отпочеле су координацијом црквених и државних власти, а службени позив уручит ће му предсједница Колинда Грабар-Китаровић. Када ће то бити, још се не зна јер се не зна ни датум одласка предсједнице у Ватикан, рекли су у Уреду предсједнице, не желећи коментирати ништа о могућем папину доласку у Хрватску.

Попуштање Београда

– Надамо се јако и рачунамо на начин на који Свети Отац одлучује, а то је увијек неко изненађење. Тако је било и с путовањем у Шри Ланку, на Филипине и у Сарајево – кажу нам у црквеном врху, не желећи дубље улазити у спекулације о папину доласку у Хрватску.

Но, оно што се чини да би могло бити пресудно не скрива се ни у окриљу хрватске државе ни Католичке цркве у Хрватској, него у односима са Српском православном црквом, која се снажно противи канонизацији кардинала Степинца. Но, могло би доћи до попуштања из Београда ако папа Фрањо у склопу посјета Хрватској посјети Јасеновац! Управо тако, долазак папе у Јасеновац била би, по виђењу СПЦ-а, својеврсна wин-wин ситуација јер је то СПЦ очекивао и од папе Бенедикта XВИ., за његова посјета Хрватској.

– То није немогуће и ако се тако поставе ствари, могао би се омекшати став тврђега крила у Српској православној цркви, које се противи канонизацији кардинала Степинца. A након тога могло би се свашта очекивати у побољшању односа, па и то да митрополит СПЦ-а Иринеј посјети Вуковар. Био би то велик обострани напредак – кажу нам наши извори у Српској православној цркви.

Стижу нови епископи

Неки предувјети већ постоје, попут онога да се митрополит загребачко-љубљански Порфирије уопће не жели укључивати у расправу о канонизацији кардинала Степинца, понављајући у јавности неколико пута како је то питање Католичке цркве и да се он у њ не жели мијешати. У СПЦ-у се ускоро очекује именовање неколико нових епископа, чији ће долазак у Свети архијерејски синод додатно омекшати тврдо крило које предводе епископи Иринеј Буловић и Aмфилохије Радовић. На томе, како дознајемо, интензивно ради србијанска дипломација, која има јако добру позицију и углед у Ватикану.

Многи се питају, ако до посјета, дакако, дође, колико би могао стајати. Претпоставља се да би папа Фрањо у Хрватску могао доћи на један дан, што би значило да би трошкови били као и они када нас је посјетио папа Бенедикт XВИ., тј. између 12 и 14 милијуна куна, како је тада објавио кардинал Бозанић, с тиме да пола сноси држава, а пола Црква.

Вечерњи.хр