Еди Рама: Данас је преко ЕУ извршено национално уједињење Албанаца

rama edi

ПРИШТИНА– Премијер Албаније Еди Рама изјавио је данас да је потписивањем споразума Албаније и Косова у Тирани извршено „национално уједињење преко Европске уније”.

 

„Овим желим да кажем да је ово наше национално уједињење преко Европске уније”, рекао је Рама на заједничкој конференцији за медије с премијером Косова Исом Мустафом, после друге заједничке седница влада Албаније и Косова.

Рама је рекао да данашњи споразуми обухватају безбедност, културу и пољопривреду.

Он је обећао да током лета косовски Албанци неће чекати у реду на граничним прелазима са Албанијом, већ ће то бити формална контрола налик на границе ЕУ.

Албански премијер је најавио отварање заједничког конзулата у италијанском граду Милану.

„Владе“ Косова и Албаније потписале 11 споразума о сарадњи

„Премијери“ Косова и Албаније Иса Мусафа и Еди Рама потписали су данас 11 споразума о сарадњи у разним областима, преноси приштински „Express„.

Министар економије Албаније Арбен Ахметај и „министарка трговине и индустрије“ у „влади Косова“ Хикемете Бајрами потписали су споразум о олакшицама у трговини, а „два министра унутрашњих послова“ Косова, Скендер Хисени, и Албаније, Самир Тахири, меморандум о сарадњи о заједничкој контроли граница.

Министар финансија Албаније Скелцим Цани и „министар финансија“ Косова Авдулах Хоти потписали су споразум о јачању сарадње у сфери финансија, а министар пољопривреде Албаније Едмонд Панарити и „министар пољопривреде Косова“ Мемли Красници о сарадњи у области пољоприврeде и руралног развоја.

„Министар образовања Владе Косова“ Арсим Бајрами и ресорна министарка Албаније Линдита Никола потписали су меморандум у области образовања и научног истраживања, као и о заједничком деловању у предуниверзитетском образовању.

„Министар диаспоре Владе Косова“ Валон Мурати и министар образовања Албаније Никола потписали су споразум о заједничком организовању предавања албанског језика диаспори, пише „Express „.

(Танјуг)