Игор Стрелков: Ако дозволи реинтеграцију Доњецке и Луганске републике у Украјину, Путин ће завршити као Милошевић

igor-strelkov-foto-facebook-1403103276-518477

Москва — Бивши лидер проруских снага у Украјини Игор Стрелков сматра да би председник Русије Владимир Путин могао да заврши као Слободан Милошевић, ако дозволи реинтеграцију Доњецкуе и Луганске републике у Украјину.

 

Он је истакао могућност да Путин буде “последњи цар“, ако потпуно не подржи проруске сепаратисте у источној Украјини.

Док западне државе оптужују Путина за помагање побуњеника, Стрелков наводи да је руски лидер превише либералан и да је морао да прогласи анекцију области око Доњецка и Луганска, као што је урадио са полуострвом Крим.

“Украјина је била и остаће део Русије. Путин би могао да заврши као Милошевић, кога су срушиле и патротске и либералне снаге због његове политике која није одговарала ни једнима ни другима“, објаснио је Стрелков.

Милошевић је 1995. дозволио пад Републике Српске Крајине и реинтеграцију Источне Славоније и Барање у Хрватску, што је била увертира у нове националне поразе и, између осталог, његов пад с власти 2000. године.

Он је претходно изјавио да би могла да се обнови руска империја под влашћу тоталитарног лидера.

Сепаратисти су у Кијеву, јер желе да одвоје Украјину од Русије

“Руски свет треба да чине Белорусија, Грузија, Јерменија и по могућству Централна Азија. Прави сепаратисти су они у Кијеву, они желе да одвоје Украјину од Москве“, додао је Стрелков.

Некадашњи лидер побуњеника, рођен као Игор Всеволодич Гиркин је у априлу 2014. године повео групу проруски оријентисаних бораца у Словјанску, граду на истоку Украјине, након чега је настао потпуни хаос у региону Донбаса.

(Б92-НСПМ)